Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hřebík o Spartě: Hráči měli přehnané sebevědomí, náš fotbal na Evropu nestačí

Praha – Loni Sparta udivovala krásným fotbalem a spoustou gólů, vyhrála titul i český pohár a hráči už se viděli v Lize mistrů. Místo toho přišla studená sprcha - prohra se švédským Malmö v předkole a následná série špatných výkonů a výsledků. "Myslím si, že problémem bylo přehnané sebevědomí, které nekoresponduje s požadavky evropského fotbalu," přiznává otevřeně generální manažer Sparty Jaroslav Hřebík. 

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Jaroslav Hřebík o Spartě

Přímý přenos duelu play-off kvalifikace Evropské ligy mezi Spartou a Zwolle sledujte dnes od 20:20 na ČT sport a našem webu.

"Vyhráli jsme ligu a hráli jsme kvalitní fotbal, ale byl to kvalitní fotbal pouze na české poměry. Nebyl to dostatečně kvalitní fotbal na evropskou konfrontaci. To si plně uvědomujeme a snažíme se to vštípit hráčům, aby si nemysleli, že takový fotbal, jaký stačí na české poměry, stačí i na evropské scéně," říká bez skrupulí Hřebík.

"Všichni říkali, jaký hrajeme krásný fotbal. Hráči si to začali myslet také. Pamatuji si článek, kde Ivan Hašek řekl, že sparťanský tým je nejlepší tým za dvacet let. Všichni si to potom myslí a myslí si to bohužel i hráči, ale my nejsme nejlepší, co se týče evropského formátu," doplňuje.

Vstup do sezony měli přitom sparťané přímo ideální. V přípravě vysoko porazili Basilej a ve 2. předkole rozstříleli estonskou Levadii Tallinn. Jenže snový konec loňské sezony a povedený vstup do nového ročníku sparťanům, zdá se, spíše ublížil.

"Bohužel hráči nám začali hrát trochu pohodlný fotbal. Tak jak experti popisují náš fotbal v posledních zápasech, hodně se blíží pravdě. My nesmíme hrát pomalý, jednoduchý, pohodlný fotbal. Sparta musí hrát náročný fotbal a hráči si to musí uvědomit," hledá recept Hřebík.

Na Malmö jsme se mentálně špatně připravili

Trenér Sparty Vítězslav Lavička často hovoří o pokoře, nabízí se však otázka, zdali nehledat chybu i na straně realizačního týmu, který nechal hráče učarované vlastními výkony "létat v oblacích". "Jsme s Vítězslavem Lavičkou kamarádi a hodně konzultujeme tuto situaci. Ono je hezké, když mluvíte o pokoře, ale musí to být vidět i v činech a chování. No a my jsme na zápas s Malmö doopravdy nebyli po mentální stránce dobře připraveni," přiznává člen sparťanského vedení.

"To je lidská vlastnost, konkrétně hodně česká vlastnost – když nejsou vedoucí dostatečně nároční a nevyžadují disciplínu po hráčích, tak český člověk jde spíše tou pohodlnější cestou," myslí si Hřebík a přiznává, že v klubu před odvetou play-off o Evropskou ligu se Zwolle nepanuje klid.

"Celé vedení klubu je nervózní. To není jednoduché pro nikoho ve vedení. Řešíme to tak, že se snažíme působit pozitivně a dostat z hráčů i realizačního týmu co možná nejlepší dnešní výkon," popisuje.

Lavičkovi konec nehrozí

Hodně se mluví o tom, zda utkání se Zwolle nebude rozhodovat také o budoucnosti trenéra Lavičky. Hlasitě se spekuluje, že případný konec v evropských pohárech by mohl znamenat i jeho konec ve Spartě. "Byli jsme u pana Křetínského předevčírem a vůbec tam nepadl názor, že by tenhle zápas měl být klíčový pro to, jestli trenér Lavička zůstane, nebo ne," tvrdí Hřebík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články