Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hrdličku by mohl ve FAČR nahradit Jukl, Prokeš nebo Šádek

Praha - Generální ředitel hradeckých fotbalistů Richard Jukl, generální manažer Dukly Praha Michal Prokeš a generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek se ucházejí o post ve výkonném výboru Fotbalové asociace ČR za ligu po bývalém řediteli Teplic Františku Hrdličkovi, který loni zemřel. Jeho nástupce bude zvolen na valné hromadě, která se uskuteční 5. června v Praze.

Michal Prokeš
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Momentálně má profesionální fotbal ve výkonném výboru trojí zastoupení v osobách místopředsedy asociace Dušana Svobody (Sparta), Josefa Lébra (Olomouc) a Tomáše Paclíka (Plzeň). Po valné hromadě se k nim přidá čtvrtý. FAČR potvrdila, že do páteční uzávěrky kandidátek podali přihlášku tři uchazeči Jukl, Prokeš a Šádek. Kandidáty ještě před valnou hromadou musí vzít na vědomí výkonný výbor, který zasedne 2. června.

Šestačtyřicetiletý Jukl je bývalý ligový fotbalista. Většinu kariéry strávil v Hradci, oblékal i dres Drnovic a Českých Budějovic. Ligovou kariéru zakončil v roce 2001 s bilancí 216 zápasů a 36 gólů. Od roku 2004 je členem vedení Hradce Králové, kde je už deset let ředitelem.

"Kandidaturu jsem začal zvažovat v průběhu jarní části této sezony a definitivně jsem se rozhodl po domácím utkání s Příbramí," řekl Jukl pro hradecký klubový web. "Chci zastupovat hlavně dobré zájmy klubů a pokračovat v prosazování podpory mládeže v českém fotbale. Jsem již tři roky členem Komise mládeže FAČR, takže i tato problematika bude mojí náplní," dodal.

Také Prokeš patří ke klíčovým osobnostem FAČR v otázce výchovy mládeže. Na starosti má zejména projekt fotbalových akademií. Sám s aktivním fotbalem skončil kvůli zdravotním problémům ve 28 letech a dal se na trénování. Mimo jiné byl šéftrenérem mládeže ve Slavii. Momentálně se jako ředitel a člen představenstva klubu podílí na úspěšném působení Dukly v první lize.

"Jdu do toho s tím, že nechci politikařit, ale věnovat se opravdu fotbalu. Proto jsem ani nikoho neoslovoval. Nevolal jsem nikomu, aby mi dal hlas s tím, že mu pak s něčím na oplátku pomohu já. Takhle to dělat nechci. Chtěl bych na půdě asociace pokračovat v tom, co jsem začal, a to je práce s elitní mládeží. Buď mi k tomu kluby dají mandát, nebo ne. Záleží na nich," řekl Prokeš.

Čtyřicetiletý Šádek by ve výboru mohl doplnit svého šéfa Paclíka a Plzeň by tak stejně jako konkurenční Sparta mohla mít dvojí zastoupení. Šádek patří ke klíčovým postavám současného úspěchu Plzně, když má na starosti chod klubu. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články