Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hrdlička: Některé fotbalové kluby jsou finančně na dně, nemusí dožít konce jara

Praha - Šéf teplického fotbalového klubu František Hrdlička před jarním startem první ligy upozornil, že dluhy v profesionálním fotbale mohou ovlivnit závěr soutěže. Nevylučuje dokonce ani krachy některých klubů a kritizuje malou akceschopnost svazové arbitrážní komise, která má pohledávky mezi kluby řešit. Finanční problémy se nicméně netýkají jen klubů tuzemských. Sešlo totiž z odchodu olomouckých fotbalistů Michala Hubníka s Markem Kaščákem do ukrajinského Lucku. Přestože oba už v druholigovém klubu podepsali smlouvy, Luck nepřevedl na konto Sigmy odstupné a zřejmě z finančních důvodů se hráčů vzdal. Kaščák i Hubník jsou zpět v kádru Olomouce a v neděli mohou nastoupit proti Slovácku.

Hrdličkovy Teplice jsou dlouhodobě považovány za stabilizovaný klub, za nímž stojí velký průmyslový koncern. A silný podnikatelský základ prý naučil Teplické chovat se podle pravidel, která platí v ostatním byznysu. Těmi se ale podle Hrdličky v českém fotbale řídí málokdo. "Už to budeme muset společně řešit. Máme řadu pohledávek od jiných klubů a podobných dluhů je uvnitř profesionálního fotbalu řada. Naši šéfové nám proto zcela správně říkají, proč my musíme mít účty v pořádku a ostatní mohou beztrestně dlužit?" uvedl Hrdlička. Osobně prý proto začne s podporou svých klubových kolegů žádat svaz, aby rázně zakročil.

ČMFS prý není dostatečně akceschopný

O tom, že všechno není v pořádku a potíže bobtnají, svědčí podle něj i malá akceschopnost arbitrážní komise ČMFS, která by měla dávat pohledávky mezi kluby do pořádku. "Samozřejmě neznám konkrétní případy, ale asi musí být hodně zavalena prací, když na námi předložené případy nemáme už tři měsíce žádnou reakci," naznačil teplický šéf, že případů finanční insolventnosti bude asi mnohem více.

Za správné by Hrdlička považoval, kdyby se o podobných případech více mluvilo a dluhy byly veřejně uznány. "Krachy postihují i velké kluby v zahraničí, nevyjímaje nejbohatší soutěže. Na tom není nic špatného, ale musíme se pravdě podívat do očí. Není přece normální, že v nynější krizi máme ve dvou nejvyšších soutěžích tolik klubů s profesionální licencí, a nikdo nehlásí potíže," tvrdí teplický ředitel.

Finanční potíže zhatily přestup Kaščáka s Hubníkem na Ukrajinu

Útočník Hubník i slovenský záložník Kaščák prožili během čtyř dnů neuvěřitelný veletoč. Stihli odletět za ukrajinským týmem na soustředění do Turecka, podepsat kontrakty i absolvovat několik tréninků. Ve středu však došlo k obratu: z vedení ukrajinského klubu za nimi přišel člověk, který jim dal bez dalšího vysvětlení do ruky letenky s tím, že se mají vrátit domů. "Je to pro mě tím nepochopitelnější, že až do středy jsem jako manažer nezažil důvěryhodnější vztah. Nebyla jediná chybička v jednání, tedy až do čtvrtka, kdy se měl uskutečnit bankovní převod. Přitom ještě ve středu mi volali a ujišťovali, že peníze mají a na druhý den je pošlou," řekl Kubíček.

Pravé důvody ukrajinského úskoku na Hané nikdo nezná. Kubíček se snažil vedení Lucku zkontaktovat, ale funkcionáři nekomunikují. "Poprvé mi místopředseda zvedl telefon, ale dělal, že neslyší, zavěsil a od té doby už jsem se nikomu nedovolal. Můžeme se jen domýšlet, co za tím vším stojí," řekl Kubíček s tím, že případem se zřejmě ještě budou zabývat mezinárodní fotbalové orgány.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články