Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hradec překvapil v Brně, Slavia přišla o výhru minutu před koncem

Brno – Důležitou výhru v boji o záchranu si připsali v rámci 21. ligového kola fotbalisté Hradce Králové, když v Brně vyhráli 3:1 a opustili sestupové příčky. Východočeši si připsali první venkovní výhru po třinácti zápasech. Teplice remizovaly se Slavií 1:1. Bod jim minutu před koncem základní hrací doby zachránil gól Tomáše Vondráška, Slavia vedla od 70. minuty díky Vošahlíkovi.

Do zápasu, který se hrál za vytrvalého sněžení, vstoupili mnohem lépe hosté. V první půlhodině předváděli aktivní fotbal a navíc ze své vůbec první šance otevřeli skóre. V deváté minutě propadl Strnadův centr k Šislerovi a ten uklidil míč pod padajícím gólmanem Petrem.

S Brnem mohlo být o několik chvil později ještě hůř. Štěpánův centr vypadl Petrovi z rukavic přímo k Harbovi, který z malého vápna orazítkoval břevno domácí brány. Pak Štěpán v další slibné šanci pálil vedle.

Brněnský trenér Čuhel reagoval na matný projev svého celku střídáním a na trávník už po půlhodině poslal Traorého. Domácím změna pomohla, hned přišla příležitost na vyrovnání. Zavadil dobře zakroutil přímý kop a míč skončil s přispěním Lindra na tyči. Poté z malého vápna hlavičkoval Škoda jen do náruče hostujícího gólmana.

Ohlasy trenérů:

Petr Čuhel (Zbrojovka Brno): "Vstoupili jsme do utkání strašně pasivně. Nechodili jsme do soubojů, báli jsme se hrát, neměli aktivitu. Soupeř nás potrestal rychlou brankou. Po ní z něj spadl tlak. Inkasovali jsme laciný druhý gól a třetí nám soupeř vstřelil v závěru, kdy jsme vrhli všechny síly, abychom vybojovali alespoň remízu. Neměli jsme sílu na zvrat, i když jsme měli šance. Urazili jsme fotbalové štěstíčko."

Jiří Plíšek (Hradec Králové): "Jsem spokojený nejen s tím, že se nám konečně podařilo vyhrát. Zápas byl pro nás velmi důležitý také v tom, že jsme porazili konkurenta v boji o záchranu. Dnes jsme měli konečně štěstí. Odehráli jsme hodně zápasů, ve kterých jsme byli sice chváleni za hru, ale body nechali soupeři."

Také na startu druhé půle se Zbrojovka snažila o vyrovnání, Traoré ovšem na zadní tyči trefil jen Lindrovy nohy. Vzápětí Brno potvrdilo, proč v této sezoně inkasovalo nejvíc branek ze všech ligových celků. Domácí chybovali v defenzivě a Hochmeister po stříleném centru nedal hlavičkou Petrovi šanci.

Brněnští ale nerezignovali a v 62. minutě snížili. Po faulu na Švancaru proměnil s přehledem penaltu Zavadil. Zbrojovka ožila a tlačila se za vyrovnáním. Střídající Husár si ale vylámal zuby na výborném Lindrovi a Traoré po krásném Švancarově průniku trefil z malého vápna jen Poděbradského.

Domácí ve snaze srovnat otevřeli hru a Hradec je v závěru ztrestal pojišťující trefou. Chytrým obloučkem definitivně rozhodl střídající Uškovič. Hradec dal Brnu více gólů, než nastřílel v předešlých čtyřech jarních zápasech.

Fenina na Stínadlech vypískali

Zápas Teplic se Slavií nabízel hodně zajímavostí. Teplice zřejmě poprvé v novodobé historii poskládaly obranu jen z odchovanců, kterých měly v sestavě hned šest, Slavia zase poslala na hřiště šest Slováků. Se Slavií navíc přijel trenér Petr Rada, který Teplice vedl v kariéře hned třikrát.

Nastoupil i útočník Martin Fenin, teplický odchovanec, který na Stínadlech nikdy nehrál v dresu jiného klubu. Teplický kotel ho ale před zápasem a nakonec i při střídání vybučel, zřejmě i kvůli předzápasovým výrokům.

Martin Fenin (uprostřed) netradičně proti Teplicím
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

První půlhodinu byli důraznější a živější Severočeši, kteří vyhrávali většinu soubojů ve středu hřiště a rozjížděli z nich přímočaré akce. Teprve pak začala Slavia dostávat zápas pod kontrolu, jejím akcím ale chyběla dravost. Aspoň trochu nebezpečná byla za první poločas jen jedna: Juhar v 29. minutě prošel po levé straně a už z ostrého úhlu vypálil na Grigara. Ten ale míč vyrazil.

Ohlasy trenérů:

Zdeněk Ščasný (Teplice): "Do utkání jsme vstoupili slušně a Slavii nepustili vůbec do ničeho, sami jsme přitom měli tři velké šance. Ale do vedení jsme se nedostali, to je na jaře naše hlavní slabina. Ve druhé půli se to srovnalo, bylo to bez šancí. A stejně dostaneme gól po diletantské chybě, Chovanec nechal Vošahlíka hlavičkovat samotného. Právě jen dílčí chyby můžu hráčům vyčítat, přístup je posledních několik zápasů bez výhrad."

Petr Rada (Slavia): "Úplně zbytečný gól padnul ze situace, která se měla řešit klidně odkopem. Vyřešíme si to interně. Jsem zklamaný, odehráli jsme vyrovnané utkání a domácí do vyložených šancí nepouštěli. Každý zápas koukáme, abychom se odpoutali od toho spodku. Dneska k tomu bylo hodně blízko. Vyhrát tady, bylo by všechno lehčí. Takhle máme pořád hodně co napravovat."

Po pauze Slavia přidala v nasazení, začala se dostávat do šancí a postupně převzala iniciativu. Pomohlo tomu zřejmě i střídání Teplic, které stáhly štítového záložníka Matulu a místo něj poslaly na hřiště Mahmutoviče. V 69. minutě měl na vápně spoustu času na nepříjemnou střelu Vošahlík, a i když ještě těsně minul, za pár desítek sekund se už stejně radoval. Po další akci si naskočil na zadní tyči na přetažený centr a zblízka ho poslal do sítě.

Tři minuty po gólu si Grigar nechal spadnout na břevno Juharův centr, tentokrát bez následků. Teplice upadly do herní křeče, času jim zbývalo minimum, nakonec ale měly štěstí. Pravý bek Vondrášek rychlou akci zakončil nepříliš prudkou střelou po zemi, Čontofalskému ale proklouzla rukavicemi, ťukla o tyč a dojela za čáru.

Výsledky 21. kola:

Zbrojovka Brno - FC Hradec Králové 1:3 (0:1)
Branky: 62. Zavadil z pen. - 9. Šisler, 55. Hochmeister, 90.+1 Uškovič. Rozhodčí: K. Hrubeš - Wilczek, T. Kovařík. ŽK: Mezlík, Hyčka - Hadaščok, Lindr. Diváci: 1 826.

Brno: Petr - Pašek, Pernica, Sus, Hyčka (65. Markovič) - Mezlík, Šoljič (29. Traoré), Zavadil, Lutonský (55. Husár) - Švancara, Škoda. Trenér: Čuhel.

Hradec Králové: Lindr - Plašil, Fukal, Hochmeister, Poděbradský - Klapka (74. Uškovič), Šisler, Strnad, Harba, Štěpán (82. Kulič) - Hadasčok. Trenér: Plíšek.

FK Teplice - Slavia Praha 1:1 (0:0)

Branky: 89. Vondrášek - 70. Vošahlík. Rozhodčí: M. Paták - Košec, Pospíšil. ŽK: Mahmutovič - Nitrianský, Gecov. Diváci: 4820.

Teplice: Grigar - Vondrášek, Lüftner, Jablonský, Rosa - Matula (57. Mahmutovič) - Litsingi, Vachoušek (81. Vůch), Ljevakovič, Chovanec (74. Podaný) - Jindráček. Trenér: Ščasný.

Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Bortel, Dobrotka, Čonka - Vošahlík (80. Mičola), Petrák, Zmrhal, Juhar - Škutka (88. Škoda), Fenin (86. Gecov). Trenér: Rada.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články