Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hráči Tottenhamu si po Muambově kolapsu nechají vyšetřit srdce

Londýn - Fotbalista Boltonu Fabrice Muamba zůstává v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče v londýnské nemocnici. Stav jeho srdce je stabilizovaný. Kardiolog Sanjay Sharma z London Bridge Hospital televizi Sky News prozradil, že by už dnes měl provést preventivní vyšetření kompletního kádru Tottenhamu na žádost samotných hráčů.

Fabrice Muamba
zdroj: AP autor: Matt Dunham

"Tyto zástavy srdce jsou u mladých lidí velice vzácné, týkají se zhruba jednoho člověka z 50 tisíc," řekl lékař Sanjay Sharma.

U fotbalistů bude také zjišťovat, zda neměli potíže v minulosti a vyžádá si informace o rodinných příslušnících. "Protože mnoho příznaků, které mohou zástavu způsobit, jsou dědičné," vysvětlil lékař.

Třiadvacetiletý Muamba je v nemocnici od soboty, kdy utrpěl infarkt během čtvrtfinále Anglického poháru na hřišti Tottenhamu. Bývalý hráč anglické jednadvacítky zkolaboval za stavu 1:1 ve 41. minutě zápasu a několik minut nedýchal. Přivolaní záchranáři k jeho oživování přímo na hřišti použili defibrilátor a dýchání z úst do úst. V úsilí pokračovali i při následném převozu do nemocnice, kde konečně začalo jeho srdce bít samo. Sobotní utkání se kvůli tragické události nedohrálo a Bolton si také odložil úterní ligový duel v Birminghamu.

Fotbalisty v Anglii případ otřásl

Náladu na oslavy po postupu Chelsea přes Leicester do semifinále Anglického poháru neměl brankář Petr Čech. "Co se stalo, je strašné. Nezbývá než doufat, že všechno dopadne dobře," uvedl Petr Čech. Příběh třiadvacetiletého středopolaře prý vnímá zvlášť citlivě. I kvůli tomu, že před necelými šesti lety byl sám v kritickém stavu poté, co mu záložník Stephen Hunt z Readingu způsobil frakturu lebky. "Vím, co musí cítit jeho rodina. Něco podobného prožívali moji blízcí, když jsem utrpěl to těžké zranění hlavy," připomněl Čech.

I ostatní hráči Chelsea prý byli otřesení, když se o Muambových zdravotních potížích dozvěděli. Zpráva zdrtila hlavně jeho někdejší kolegy z Boltonu Garyho Cahilla a Daniela Sturridge. Když dal Cahill Leicesteru v neděli branku, při gólové oslavě dokonce vyhrnul z pod dresu tričko s nápisem Pray 4 Muamba (Modlete se za Muambu). "Pro Garyho (Cahilla) to bylo hodně emotivní. On a Sturridge, který v Boltonu hostoval, tím logicky byli zasaženi nejvíc. Dobře zná Muambu ještě Bertrand z mládežnických reprezentací Anglie," řekl Čech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články