Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hráči Barcelony odmítli snížení platu, klub přišel kvůli pandemii o osm miliard

Hráči Barcelony odmítli návrh vedení klubu, aby se kvůli důsledkům pandemie covidu-19 vzdali až třiceti procent platu. Katalánský klub přišel po protikoronavirových opatřeních o 300 milionů eur (7,9 miliardy korun), vedení se proto rozhodlo s hráči jednat o tom, aby se jejich odměny celkově snížily alespoň o 191 milionů eur (5,3 miliardy korun). Barcelona zároveň vyzvala svého bývalého útočníka Neymara, aby vrátil deset milionů eur (265 milionů korun).

Gerard Piqué
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Michael Regan - UEFA

"Ve středu 11. listopadu se obě strany po několika intenzivních a vyčerpávajících setkáních rozešly, aniž by dosáhly dohody. Teď jsme v situaci, kdy je na správní radě, aby učinila rozhodnutí, která pomohou zmírnit finanční problémy. Všichni hráči souhlasili, že do 23. listopadu předloží návrh, který bude z jejich pohledu přijatelný. Jsme v situaci, kdy musíme přijmout řešení na zmírnění dopadů krize," uvedl klub v prohlášení.

Hráči to většinově odmítli, dohodli se jen se zástupci klubu na dalším kole rozhovorů. Podle serveru goal.com na dohodu o snížení platu o třicet procent přistoupili jen zkušený stoper Gerard Piqué, brankář Marc-André ter Stegen, obránce Clement Lenglet a záložník Frenkie de Jong.

Deset milionů eur měla podle agentury AP Barcelona v minulosti Neymarovi vyplatit, aby se klub i hráč vyhnuli daňovým nesrovnalostem.

V roce 2016 totiž španělské úřady vyšetřovaly katalánský klub i Neymara kvůli tomu, že měli krátit daně zfalšováním přestupní částky po Brazilcově příchodu z FC Santos.

Letos v září ale finanční správa zjistila, že klub deset milionů eur platit nemusel, proto vedení Barcelony nyní po Neymarovi požaduje vrácení této částky.

Neymar v klubu působil mezi lety 2013 a 2017. Španělské úřady nyní rovněž uvedly, že fotbalista z té doby dluží státu na daních 34,6 milionu eur (916 milionů korun), což je nejvyšší letošní osobní dluh v zemi.

Právní zástupci brazilského útočníka, který před třemi lety přestoupil do PSG za rekordní částku 222 milionů eur (5,9 miliardy korun), se k záležitosti odmítli vyjádřit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články