Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Homofobie ve sportu? Většina fanoušků by podle výzkumu uvítala homosexuální hráče

Leeds - Keegan Hirst se do historie sportu zapsal kromě sportovních výkonů také přelomovým krokem – zveřejněním své sexuální orientace. Hráč ragby se v srpnu 2015 stal prvním britským účastníkem Rugby league, který vyšel na veřejnost s přiznáním, že je gay. Následovala velká vlna podpory nejen ze strany spoluhráčů, ale také fanoušků. Pracovníci BBC Radio 5 live provedli výzkum, jak sportovní fanoušci vnímají takový krok. Z nasbíraných dat vyplynulo, že většině příznivců by nevadilo, pokud by hráčský kádr jejich oblíbeného klubu posílil gay.

Keegan Hirst
zdroj: Twitter autor: @BatleyRLFC

On-line výzkumu se zúčastnilo více než 4000 lidí, přičemž 2896 z nich se považovalo za sportovní fanoušky. Z nasbíraných dat vyplynulo, že 82 % fanoušků by nemělo problém s hráčem klubu, jenž je homosexuálem. Naproti tomu se ale našlo osm procent fotbalových fanoušků, kteří by v tom případě přestali oblíbený tým sledovat.

"Těchto osm procent fanoušků by nemělo být připuštěno na fotbalové stadiony. Je šílené, že v naší společnosti mohou takoví lidé určovat, zda se dotyčný má přiznat či ne," dodal Chris Sutton, bývalý hráč Norwiche, Blackburnu, Chelsea či Celticu k výsledkům.

Poprask vzbudilo prohlášení Grega Clarkea, předsedy anglické Fotbalové asociace, který se domnívá, že by byl opatrný ohledně přiznání hráčů k homosexualitě, protože by mohli čelit nadávkám ze strany fanoušků.

Výzkum nabídl i další statistiky. Celkem 18 % dotazovaných fanoušků řeklo, že hráči by se neměli přiznávat k homosexualitě, a nepřímo tak podpořili Clarkea. Co se týče fotbalového prostředí na stadionech, 47 % dotazovaných příznivců někdy slyšelo homosexuální nadávky při sportovních zápasech.

A jaké kroky by se měly v této problematice podniknout? 68 % fanoušků je pro větší vzdělávání sportovních příznivců ze strany klubů ve věci homofobie, tedy zejména diskriminace homosexuálů. Zároveň si 57 % myslí, že hráči-gayové by se měli k homosexualitě přiznat, aby tak pomohli ostatním udělat totéž.

Homosexualita ve fotbale

S přiznáním Keegana Hirsta v Rugby league vyvstala na povrch otázka, zda nejsou gayové také ve fotbalovém prostředí. Sutton je přesvědčen, že "takové přiznání by nebylo problémem v klasickém pracovním prostředí a ve fotbale by tomu mělo být zrovna tak".

Justin Fashanu se stal v roce 1990 prvním fotbalistou v Anglii, který otevřeně řekl, že je gay. Bývalý německý reprezentant a hráč Aston Villy Thomas Hitzlsperger byl zase prvním fotbalistou se zkušeností z Premier League, jenž přiznal homosexualitu. Stalo se tak v lednu 2014, avšak až poté, co opustil Britské ostrovy.

Bývalý křídelník Leedsu United Robbie Rogers z USA ukončil kariéru společně s oznámením, že je gay. Podle jeho slov bylo nemožné přiznat se dříve a pokračovat ve fotbale. Později se však přesto na trávníky vrátil, tentokrát v dresu LA Galaxy.

Přiznání k homosexualitě není tabu ani v ženském fotbalu. Bývalá kapitánka Anglie Casey Stoneyová byla první aktivní hráčkou po Fashanuovi, která v Anglii vystoupila na veřejnost v únoru 2014 s tím, že je lesbička.

Z hráčů v kontinentální Evropě je znám případ Antona Hysena z nižší švédské ligy. Syn bývalého hráče Liverpoolu Glenna Hysena veřejně oznámil svou homosexualitu v rozhovoru pro švédský fotbalový magazín v roce 2011.

Zdroj
bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články