Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Homeless Cup pomáhá bezdomovcům, mohou se dostat i na mistrovství světa

Ostrava – Sport jako terapie. Tak nějak chápou pořadatelé smysl druhého ročníku Homeless Cupu Morava v malém fotbalu, který se koná v ostravském Trojhalí Karolína za účasti deseti týmů. Ty tvoří klienti i zaměstnanci pořádajících organizací, jimiž jsou Armáda spásy, Charita Ostrava a organizace Sananim, která se stará o drogově závislé.

Přiblížit problémy lidí bez domova veřejnosti, pomoci zapojit tyto lidi do normálního života a vrátit jim motivaci. Tou může být pro nejlepší hráče i nominace do českého týmu, který se v létě zúčastní světového šampionátu bezdomovců, který tentokrát hostí norské Oslo.

Jak vidí turnaj Henk van Hattem, ředitel Armády spásy v Ostravě a jeden z pořadatelů turnaje? "Sport je vhodný pro získání sebevědomí, ale je to jen krůček. Lidi na ulici mají jiné starosti, jen málo z nich sportuje," vysvětluje situaci.

Dodává, že je náročné sehnat lidi do týmů. "Naši klienti stárnou a hodně z těch, kteří mají zájem hrát, nakonec zjistí, že na to fyzicky nemají," vysvětluje Hattem.

Je nám líto, video expirovalo.
Homeless Cup v malém fotbale v Ostravě

Před časem zaujal nejen sportovní veřejnost příběh portugalského bezdomovce jménem Bebé, kterého angažoval i Manchester United. Tam se sice neprosadil, v současnosti ale hraje španělskou ligu za Eibar.

I to může dodávat motivaci hráčům v Ostravě, kde se druhý ročník turnaje hraje do 15 hodin a vstup na akci je zdarma. Celky mají většinou po deseti hráčích. Hraje se 4+1 a na hřišti musejí být podle šéfa ostravské Armády spásy vždy tři klienti a maximálně dva zaměstnanci charitativních organizací.

"Před lety jsem byl s hráči na turnaji v Miláně a když je dnes potkám, moc rádi na to vzpomínají," připomíná Hattem. Světové mistrovství bezdomovců ve fotbale má desetiletou tradici a účastní ho až šedesát týmů. Pořádaly je už například Amsterdam, Rio de Janeiro i Glasgow.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články