Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Holky se semknuly a udělaly velký pokrok v taktice, těší Radu

Nad dosavadním vystoupením českých reprezentantek v kvalifikaci mistrovství světa 2019 panuje podle trenéra Karla Rady spokojenost. Fotbalistky ukázaly, že mohou konkurovat silnějším celkům a nadále se udržují s favority v kontaktu v boji o postup. Reprezentační kouč však vyhlíží také udržení nastoleného výkonnostního trendu, který se v posledním půlroce výrazně proměnil.

Karel Rada
zdroj: ČTK/DPA autor: Sebastian Kahnert

"Samozřejmě bychom chtěli postoupit, ale cesta to není jednoduchá. Je dobře, že máme neustále o co hrát. Ale máme před sebou stále hodně práce a hlavní je potvrzovat neustále to, co jsme tu teď rozjeli a nastavili," řekl Rada. "Zápasy nějak dopadnou, hrajeme oba klíčové zápasy venku, to budou obrovsky těžké zápasy. Popereme se o to a uvidíme, co to přinese," dodal.

Češky překvapily, když odehrály vyrovnaný zápas se silným Německem a prohrály jen po smolném vlastním gólu. Následně uhrály remízu 1:1 s dalším favoritem Islandem, který předtím Německo zdolal. Kromě toho vysoko porazily Faerské ostrovy a Slovinsko.

"Určitě panuje spokojenost, protože jsme dokázali konkurovat týmům, jako jsou Německo a Island. V březnu na turnaji na Kypru to ještě nebylo ono, bylo to syrové, ale holky se pak hodně semknuly a udělaly velký pokrok v taktice a součinnosti řad v obranné fázi. Směrem dopředu máme co zlepšovat, ale vzadu dostáváme málo branek," hodnotil Rada.

Velkou změnou prošlo zejména myšlení hráček, které si začínají více věřit. Pomáhá k tomu i zapojení mentálních koučů Martina Daňka a nyní Miroslava Nečase. "Mentální kouč do toho vnesl trochu jiný pohled. Jde do hloubky slov a to je pro holky hrozně důležité. Holky mi kolikrát něco odkývají, ale pak zjistíme, že ta slova nechápou," vysvětlil Rada.

Pozitivní vliv mentální přípravy potvrzují i samy reprezentantky. "Za poslední rok jsme udělaly neskutečný krok k lepšímu. Má to smysl a je to i vidět v těch těžkých zápasech. Já se s rolí psychologa u týmu setkala podruhé, poprvé jsem si ho vyhledala sama. Ženská logika je jinak nastavená než u kluků a hlava dělá opravdu hodně," řekla s 56 starty druhá nejzkušenější ze současných reprezentantek Petra Vyštejnová.

Ženské fotbalové reprezentaci se věnoval mimo jiného také Fotbal fokus podcast:

Mentální příprava pomohla i Evě Bartoňové, aby se dokázala vypořádat se zklamáním po smolné vlastní brance v utkání s Německem. "Dřív bych se z toho asi složila. Ale teď jsem si vzala rady k srdci a během chvíle jsem šla dál a snažila se to napravit," popisovala. "Vítězná mentalita je hodně o tom, proč jsme se zvedly. Posunuly jsme se v tom nesklápět hlavy a hrát dál," dodala záložnice Slavie.

Tým prý v minulosti na hřišti netáhl za jeden provaz, nyní si však atmosféru pochvalují hráčky i realizační tým. "Na hřišti dřív nebyl týmový a vítězný duch. Na tom jsme hodně dělali. Teď je ta soudržnost vidět na euforii po vstřelených gólech, kdy slaví celý tým," poukázal Rada. "Něco jsme si s holkama řekly a daly jsme kabinu dohromady. Doufám, že na jaře bude ten progres pokračovat," dodala Bartoňová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články