Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Hoftych: Kvůli změně rozestavení chybí mládežnickým reprezentacím kvalitní útočníci

Praha – Už osm měsíců pracuje Pavel Hoftych u mládežnických reprezentací. Rychle si prý uvědomil, že práce v klubu a reprezentaci se nedá srovnat. Hráči si přinášejí návyky z klubů, které nejde jen tak změnit. České reprezentaci prý navíc v mládežnických kategoriích chybí kvalitní útočníci, blýská se prý ale na lepší časy.

Hoftych začínal jako trenér týmu do devatenácti let a v červnu se chopil vedení národních mužstev do osmnácti a dvaceti let. Podle trenéra jeho výběry trápí malý počet kvalitních útočníků hrajících v nejvyšších soutěžích. "Ve dvacítce máme Linharta, který hraje/nehraje v Budějovicích, a Chorého, který spíše nehraje v druholigové Olomouci. Ostatní hrají juniorku, MSFL, ČFL, a to na mezinárodní úroveň nestačí. Ani v jednadvacítce není moc gólových útočníků," řekl Hoftych.

"Podle mě je to tím, že před pěti, šesti lety se začalo přecházet z rozestavení 4-4-2 na 4-5-1, takže je to matematický problém. Když jsem trénoval v Bohemce a hráli jsme 4-4-2, měl jsem tam čtyři útočníky a točil je. Teď se v klubech také točí, ale jen ve dvou, proto se tolik mladých kluků nedostane na hřiště," uvedl.

Pozoruje však, že od ročníku 1997 už dorůstá více hráčů, kteří by se mohli v útoku prosazovat v čele s velkým talentem Václavem Černým z Ajaxu. "Od osmnáctky dolů rostou kvalitní útočníci. Pomohlo k tomu i to, že se v nejmenších kategoriích zmenšilo hřiště a kluci jsou více ve hře a dostávají se od mala častěji do zakončení," dodal.

Hráči si přináší návyky z klubů

To ale nejsou jediné strasti reprezentačního trenéra. Často se prý potýká s taktickými komplikacemi, kdy jednotliví hráči mají různé návyky z klubů. "Třeba v mládežnických týmech Sparty chtějí při dlouhých nákopech, aby stopeři couvli a brali to defenzivní záložníci, my to v reprezentaci řešíme jinak a pak jsme překvapení, když nám ti stopeři couvají," uvedl příklad Hoftych.

"Nebo třeba Simič v AC Milán hraje na beku v podstatě třetího stopera a nechodí k lajně, což po něm chceme my. To je pak potřeba na trénincích řešit, ale je jich tak málo, že je to velmi složité," řekl sedmačtyřicetiletý trenér.

Proto je podle něj jedním z důvodů úspěchu trenéra Pavla Vrby u reprezentačního A-týmu to, že vsází na hráče, kteří si z klubu přinášejí podobné návyky, které po nich sám chce, anebo jsou schopni se rychle přeorientovat. "Je vidět, že trenér Vrba hodně sází na hráče, kteří ve svých klubech hrají na svých postech tak, jak to od nich chce i on, a přináší to své ovoce. Vědí, co po nich chce, rychle se adaptují na reprezentaci," míní Hoftych.

Jak se začne prohrávat, hrají to co v klubech

Rovněž poznal, že u národního týmu se složitě experimentuje s rozestavením, jelikož není čas hráčům změnit návyky. "Po mistrovství světa jsme si udělali analýzu rozestavení a chtěli jsme ho zkusit po vzoru Nizozemska změnit. Kluci to byli schopní na chvíli vstřebat, ale ve chvíli, kdy se začalo prohrávat a byla těžší situace, tak jim v hlavě přepnulo, začali se spoléhat na to, co znají z klubu a v tu chvíli z toho byl hrozný chaos. V klubu bychom je to naučili, ale v reprezentaci je to problém," řekl Hoftych. "Proto u reprezentací zůstáváme u toho, že musíme hrát se čtyřmi obránci a pak už si to každý trenér upravuje podle svého." 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články