Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hoftych: Devatenáctiletí hráči z juniorek nejsou na evropské úrovni konkurenceschopní

Praha – Česká jednadvacítka je na domácím šampionátu považovaná za outsidera a ani v jiných mládežnických kategoriích tomu není lépe. Že ve výchově mladých talentů zaostáváme za ostatními evropskými zeměmi, není žádným tajemstvím. Podle trenéra mládežnických reprezentací Pavla Hoftycha mají čeští hráči rezervy především v individuální technice, starším hráčům navíc škodí působení v juniorské lize.

Je nám líto, video expirovalo.
EURO U21 2015

"Zaostáváme jednoznačně v individuální technice a herních dovednostech. Nejsme schopní se prosadit jeden na jednoho, nejsme schopní řešit věci v koncovce," popisuje Hoftych. To, že české reprezentace jsou schopné dosáhnout na solidní výsledky i se silnými celky, tak podle Hoftycha tkví především v dobré organizaci hry. "Je to pořád stejná písnička – takticky a organizačně, to zvládneme na vysoké úrovni," dodává.

"Na druhou stranu máme i ve dvacítce hráče jako Dan Holzer a Petr Ševčík, jeden z Baníku, druhý z Olomouce, kteří byli schopní se i proti Francouzům či Holanďanům prosadit. V Holandsku působili lépe než holandští hráči, takže není všechno špatně, ale takových hráčů je prostě málo," stěžuje si reprezentační trenér.

A za ideální pro mládežnické výběry nepovažuje ani juniorskou ligu, která u většiny prvoligových nahradila klasické "béčko". Podle Hoftycha jde o dobrou myšlenku, která ale v praxi kvůli hráčské politice klubů nefunguje.

"Loni jsme byli s devatenáctkou v kvalifikaci na Euro a hráči, kteří hráli juniorskou ligu, tak už nebyli schopni ve vyšším levelu konkurovat Švédům nebo Bulharům. Právě proto, že u nich už hrálo několik kluků v základních sestavách ligových týmů. Tam jsme nebyli schopní konkurence. Juniorka je tak pro skupinu hráčů do reprezentace do osmnácti let," myslí si.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články