Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Hodnota české a turecké reprezentace? Soupeři jasně vítězí

Praha – Českou fotbalovou reprezentaci čeká kvalifikační utkání s Turky. Vítěz na hřišti bude znám až v pátek večer, pokud by se však soutěžilo o hodnotu obou kádrů, Turci české fotbalisty jasně porážejí. Tržní cena tamních hráčů je minimálně dvakrát vyšší.

Tomáš Rosický během tréninku reprezentace
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

Jak jsou na tom v porovnání největší klenoty obou týmů Petr Čech a Arda Turan? Zatímco cena brankáře anglické Chelsea Petra Čecha se pohybuje kolem 10 milionů eur, hodnota záložníka španělského Atlética Madrid se šplhá ke 20 milionům. Na Turky je krátký i celý český kádr.

"Odhadem se dá říct, že tržní hodnota těchto hráčů je aktuálně někde kolem 40 až 45 mil. eur," odhadl hráčský agent Viktor Kolář. Cena tureckého celku je proti tomu podle odhadů víc než dvojnásobná.

Je nám líto, video expirovalo.
Jakou má hodnotu česká reprezentace?

Faktorů, které tržní hodnotu jednotlivých hráčů ovlivňují, je celá řada. Roli hraje třeba země, ve které fotbalista působí, kvalita klubu, jestli hraje klub v evropských pohárech a také na jak dlouho má hráč s klubem uzavřenou smlouvu.

Němci vládnou trhu

Špičkou mezi evropskými fotbalovými reprezentacemi jsou Němci. Jistou měrou jim pomohlo letošní vítězství na světovém šampionátu. Jejich hodnota se dnes pohybuje kolem 400 milionů eur. Navrch mají úřadující mistři světa i v objemu peněz, které dostávají například z televizních práv. "Německo je velký trh, tzn. že ti, kteří jsou potom spojeni s fotbalovým produktem ve formě reklamy a sponzoringu, mají pochopitelně větší dosah," vysvětlil komentátor ČT Jaromír Bosák.

Štědří jsou k německému výběru také hlavní sponzoři. Jen pro srovnání: Němci dostávají od svých partnerů desítky milionů eur ročně, česká reprezentace zhruba 4,5 milionů eur.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články