Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hodně otázek, málo jasných odpovědí. Liga po zimní přestávce startuje

Praha – Po sedmašedesáti dnech, kdy hráči nejprve odpočívali, poté nabírali fyzickou kondici a pilovali taktiku v přípravných zápasech, se znovu rozjíždí první fotbalová liga. Vše odstartuje duel Dukly Praha se Slovanem Liberec a v jarní části se fanoušci mají na co těšit. Během dvouměsíčního volna se totiž udála spousta věcí a ve zbývajících čtrnácti kolech bude potřeba vyřešit hned několik zásadních otázek.  

1) Kdo se bude radovat z titulu?

Hned první otázka je tou nejdůležitější. O celkový triumf se podle všeho podobně jako v posledních letech poperou Plzeň a Sparta. Pětkrát z posledních šesti let na mistrovský pohár nedosáhl nikdo jiný a vše nasvědčuje tomu, že i letos titul zamíří buď na Letnou, nebo do Štruncových sadů. Do jara jde v lepší pozici obhájce titulu ze západu Čech, jenž má na svého rivala náskok tří bodů.

Pokud by se měli Viktoriáni dívat na statistiky, mohli by už nyní lehce slavit. V samostatné české lize se pouze šestkrát z dvaadvaceti případů stalo, že by titul nezískal půlmistr. Západočeši jsou pak v této bilanci naprostými šampiony. Všechny své tři tituly získali poté, co ovládli podzimní část.

Zimní příprava však fanouškům Viktorie i trenéru Karlu Krejčímu musela udělat lehké vrásky na čele. Západočeši se téměř neprojevili na přestupovém trhu a věřili osvědčenému kádru. Ten opustili pouze Václav Procházka, Egon Vůch a Aidin Mahmutovič. Na západ Čech se naopak vrátili z hostování Matěj Končal, Roman Hubník a Michael Krmenčík. To se však nedá označit za problém. Horší je výkonnost Plzně. Z pěti duelů vyhrála jen dva, přičemž generálka skončila výbuchem v podobě porážky 0:3 od Těreku Groznyj.

Kouč Krejči byl po tomto duelu velice zklamán, ale věří, že v lize jeho svěřenci předvedou diametrálně odlišný výkon. "Nebylo to příjemné pokoukání, bohužel jsme zápas nezvládli. Je potřeba si asi určité věci tvrdě vyříkat, dostali jsme facku v pravou chvíli. Věřím ale, že se do začátku ligy dokážeme správně nastartovat," uvedl.

To pronásledovatel z Letné se v zimě činil a trenér Zdeněk Ščasný ve středu prohlásil, že Pražané mají jeden z nejsilnějších kádrů za poslední roky. Sparta se v zimě pustila do posilování na pozicích, kde ji tlačila bota. Na pravý kraj obrany přivedla Ondřeje Zahustela, jenž v Mladé Boleslavi sice hrál křídlo, ale i pozici krajního beka zvládá podle prvních výkonů na výbornou. Druhou velkou akvizicí byl příchod reprezentanta Josefa Šurala z Liberce.

Oba okamžitě zapadli do sestavy a druhý jmenovaný se v generálce proti Žilině blýskl dvěma góly. Sparťané proto doufají, že se jim na jaře Plzeň podaří předehnat a po roční odmlce zvednou nad hlavu mistrovský pohár. O vítězi by mohl napovědět vzájemný duel, který se uskuteční na Letné 23. dubna.

2) Dostane se do pohárů posílená Slavia?

Dramatická podívaná se dá očekávat i v boji o třetí a čtvrté místo, která znamenají postup do předkol Evropské ligy. Na bronzové pozici se drží po podzimu s 29 body Mladá Boleslav, za níž je o skóre Liberec.

Oba týmy však přes zimu přišly o klíčové postavy. Boleslavští se budou muset obejít bez zmíněného Zahustela a do Anglie zmizel reprezentační záložník Jiří Skalák. Slovan se rozloučil kromě Šurala nečekaně také s kapitánem Davidem Pavelkou. Jak na Boleslav, tak i na Liberec proto čeká obtížný úkol v podobě hájení pozic.

Situaci jim neulehčuje ani Slavia. Pražané na podzim všechny překvapili a po dvou sezonách v boji o udržení obsadili pátou příčku se ztrátou tří bodů na duo před nimi. Zima však do Edenu přilila ještě více entusiasmu. Noví čínští majitelé přinesli velké peníze a sešívaní se na přestupovém trhu činili. Přišlo hned osm nových tváří včetně Josefa Hušbauera či na podzim ve výborné formě hrajících útočníků Murise Mešanoviče a Lukáše Železníka.

Velké zásahy do fungující sestavy v rozjeté sezoně často bývají k neprospěchu věci, zimní přestávka však ukázala, že Slavii by podobné potíže postihnout nemusely. Pražané z deseti přípravných zápasů vyhráli devět, přičemž si připsali skalp týmů jako Dynamo Kyjev či Lech Poznaň. Drobnou komplikací je pouze zranění kanonýra Milana Škody, jenž by měl ale vynechat pouze úvodní utkání s Brnem.

3) Pomůže Horník k obrodě Jablonce?

Do bojů o poháry by teoreticky mohlo zasáhnout také podzimní zklamání z Jablonce. Tým plný velkých jmen, který měl podle prognóz po ročním sehrávání minimálně bojovat o titul, v první části sezony zcela propadl. Doma byl druhý nejhorší a po šestnácti zápasech se krčí na osmém místě s devítibodovou ztrátou na čtvrtý Liberec.

Na severu Čech proto proběhlo malé zemětřesení. Nikoli v kádru, ale v realizačním týmu. Jaroslava Šilhavého na pozici hlavního trenéra nahradil Zdenko Frťala a sportovním ředitelem se stal kontroverzní funkcionář Ivan Horník, známý z korupční kauzy kolem Viktorie Žižkov.

První pozitivní náznaky pro Severočechy naznačila už příprava, ve které si vedli ještě lépe než Slavia. Všech sedm zápasů pro ně skončilo vítězstvím. Navíc se kouči Frťalovi povedlo v juniorce najít možná budoucí hvězdu týmu Davida Bredu. Dvacetiletý záložník, jenž na podzim v juniorské lize nasázel 11 gólů, se blýskl skvělými výkony i za áčko. Mezi střelce se zapsal hned v šesti duelech a s největší pravděpodobností do zápasu s Jihlavou naskočí v základní sestavě.

4) Co předvede Baník pod Petrželou?

Podzim se pro jednoho z tradičních účastníků ligy změnil v naprostou tragédii. Od prosince 2014, kdy vedení nepochopitelně vyhodilo trenéra Martina Svědíka a rozprodalo velkou část opor, to šlo s Baníkem z kopce. To vyvrcholilo v letošní sezoně. Ostravané v šestnácti kolech posbírali pouze 4 body a zatím směle útočí na nejhorší výkon Lázní Bohdaneč, které zakončily ročník ziskem 11 bodů. Navíc se klub rozhádal s ultras a několika legendami.

Za jeden rok se toho stihlo v Ostravě opravdu hodně. I když je Baník téměř jistým sestupujícím, když na patnáctou Sigmu má jedenáctibodové manko, ve Slezsku se přes zimu přece jenom začalo blýskat na lepší časy. Zásadní změna proběhla na pozici majitele. Klub od neoblíbeného Petra Šafarčíka získal Václav Brabec, což mělo příznivý dopad i na vztah s tvrdým jádrem fanoušků, kteří ukončili bojkot domácích duelů.

Další změna nastala na pozici trenéra, kam přišel Vlastimil Petržela, jenž je známý, že pro ostré slovo nejde daleko. Hned po svém příchodu také hned zkritizoval celý kádr a oznámil, že Baník nemá šanci na záchranu. Jeho hlavní úkol tak spočívá spíše ve vybudování týmu, jenž se rychle po pádu vrátí mezi elitu. I proto došlo k odchodu několika doposud velkých jmen jako Davor Kukec, Francis Narh či Jiří Pavlenka a Ostravané ve zbytku ročníku chtějí sázet především na odchovance a nadějné mladíky.

V Baníku však stále musí řešit problémy finančního rázu. Nový majitel Brabec totiž i přes prohlášení Šafarčíka o ideální kondici našel "kostlivce ve skříni". "Současný dluh Baníku mám z 95 procent pod kontrolou. Pohybuje se v řádech desítek milionů korun," řekl Brabec. Kromě vyčíslených dluhů nový majitel klubu zdědil i spletité právní spory s Viktorií Žižkov za přestup Josefa Hušbauera, kauzu Václava Svěrkoše a čerstvě i spor s Hlučínem, který si nárokuje podíl z přestupu Jiřího Pavlenky.

Kvůli pět let staré tahanici s Žižkovem má klub navíc stále zablokované přestupy a nemohl tak zaregistrovat žádnou posilu. "Můj právník je od rána v Praze a podle posledních zpráv je podepsána smlouva o narovnání. Táhlo se to tak dlouho, abych to jednou provždy sprovodil ze světa a po čase nevyskočily zase nějaké další úroky. Na 99 procent jsem přesvědčen, že ta kauza je uzavřena. Peníze odešly, Žižkov je dostal," řekl Brabec.

Vlastimil Petržela
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

5) Kdo sestoupí?

Baník je téměř jistým sestupujícím. Nejasné ale zůstává, kdo ho při cestě o patro níž doprovodí. Do boje o záchranu lze započítat polovinu soutěže. Osmý Jablonec má na sestupové pozice náskok pouhých pěti bodů. Hlavní aspiranty na sestup je však potřeba hledat jinde.

Patnáctou příčku okupuje nováček soutěže z Olomouce, jemuž na rozdíl od Zlína, jenž překvapivě drží šestou příčku, podzim příliš nevyšel. Hanáci posbírali pouze patnáct bodů a jejich hlavní kámen úrazu spočíval především v útoku. Se čtrnácti vstřelenými góly byli druzí nejhorší. Sigma proto v zimě přivedla na hostování z Plzně Aidina Mahmutoviče, jenž by právě na Hané měl oprášit svoje střelecké schopnosti.

Čtrnáctá je s náskokem jednoho bodu Jihlava, kterou kanonýr naopak opustil. Mešanovič přešel do Slavie. Vysočina se proto pustila do shánění nových tváří. Výsledkem je návrat Tomáše Kučery a hostování slávistů Radka Voltra a Josefa Bazala. Do boje o záchranu tým povede nový trenér, jímž se stal Slovák Michal Hipp.

Stejně bodů mají pražští Bohemians 1905, kteří taktéž zalovili ve Slavii. Na hostování získali Michala Švece a Václava Proška. Svůj um budou "klokani" muset předvést hned v prvním kole, kdy v jednom z klíčových duelů narazí na Olomouc.

Práce s udržením čeká také na Teplice, pražskou Duklu, Slovácko či Příbram.

6) Kdo nahradí Synot a osamostatní se liga?

Na jaře čekají dva náročné úkoly i vedení soutěže. Musí najít nového generálního partnera po končícím Synotu a také dotáhnout do úspěšného konce osamostatnění od Fotbalové asociace ČR. To by mohl výkonný výbor FAČR začít řešit už v březnu. "Na začátek března bychom chtěli svolat mimořádný výkonný výbor, na kterém bychom chtěli osamostatnění probrat. To by měl být spouštěcí mechanismus. Momentálně jsme na většině věcí domluvení a nyní to řeší právníci. Mé přání je, aby se vše stihlo do příští sezony," řekl předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Liga startuje i s řadou speciálních projektů. Zároveň se dokončuje její osamostatnění

Kromě osamostatnění se nyní řeší i otázka nového titulárního sponzora soutěže, jelikož Synot se rozhodl vypovědět smlouvu v důsledku změn v loterijním zákoně. Oba jsou ale přesvědčeni, že se do léta povede najít stejně kvalitní náhradu. "Jednání probíhají intenzivně. Před podpisem ještě nic není. Jedna firma hned neměla zájem. Já mám jasno o tom, které firmy by to měly být, a teď je na jejich akcionářích, jak se k tomu postaví," prohlásil předseda FAČR Miroslav Pelta. "Nemám obavu, že by liga od příští sezony neměla sponzora a že by v příštích dvou letech muselo dojít ke snížení prostředků pro kluby," dodal Svoboda.

Podle něj by mohlo být výhodou, že se o novém sponzorovi jedná v době, kdy se řeší i osamostatnění. "Nový partner tak má šanci být u nového impulsu pro ligu hned od začátku, což by pro něj mohlo být zajímavé," dodal Svoboda.

Sečteno, podrženo. Před jarní částí fotbalové ligy je prozatím více otázek než odpovědí, což je pro zajímavost soutěže jedině dobře. Fanoušci se mají na co těšit.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články