Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hlavní je nebát se, tvrdí o LM trenér Plzně Vrba

Praha - Liga mistrů je v poločase. Byly odehrány tři utkání, v nichž se porval i zástupce České republiky – mistrovská Plzeň. Viktorka odehrála nerozhodné utkání s Borisovem, na San Siru podlehla italskému kolosu AC Milán a na španělském Nou Campu podlehla fantasticky hrající Barceloně. Jaké jsou ohlasy plzeňských zápasů? Plní Plzeň pouze roli nováčka nebo podává dobré výkony i s mnohem silnějšími soupeři? Uplynulá kola Ligy mistrů v pořadu Na slovíčko Otakara Černého zhodnotili fotbalový expert Josef Němec a trenér Plzně Pavel Vrba.

"Pro Plzeň byl vstup do Ligy mistrů velice těžký," shodli se oba hosté. Hned v prvním zápase totiž Viktoria Plzeň hostila na svém hřišti Bate Borisov, tedy tým, který Plzeň měla teoreticky šanci porazit. "Byla škoda dostat Bate hned prvním utkání," míní trenér Vrba. "Každý začátek soutěže je pro mužstvo velice důležitý. Většina mužstev je nervózních, hrají opatrně a zápasy často končí remízou." Remízou skončil i zápas proti Borisovu, papírově nejslabšímu soupeři skupiny.

Vrba: S výkony Plzně jsem spokojený

Trenér Vrba je ale spokojen výkony Plzně i proti obrům z Itálie a Španělska. "Naši hráči podali solidní výkony jak na San Siru, tak na Nou Campu. Na San Siru nás trošku srazila penalta za nerozhodného stavu 0:0. Proti Barceloně jsme hráli bojovně, bohužel jsme ji nedokázali potrápit ani jedinou střelou na bránu či standardní situací." Proti španělskému mistrovi to ovšem dost dobře nešlo. "Barcelona vysouvá stopery vysoko do pole, proto je velice těžké jim sebrat balon nebo udělat plynulou akci," míní Němec.

Když los určil Plzni Barcelonu, hráči i fanoušci se rozdělili na dva tábory. Jedni byli rádi, že přijede tak významný tým, jakým Barcelona bezesporu je, druzí včetně trenéra Vrby se na jméno španělského velkoklubu ve své skupině dívali s pozvdechem. "Je to asi nejtěžší soupeř, kterého jsme si mohli vytáhnout. "Barcelona je ve všech úrovních nad Plzní, má mnohem větší finanční možnosti a mnohem lepší kádr," míní Pavel Vrba. "Rozhodně to do odměny za úspěšná předkola mělo dost daleko," dodává.

Pro Plzeň je rozhodující hrát útočný fotbal, míní trenér. "Nebudeme jezdit stovky kilometrů a snažit se, jen abychom se třásli o záchranu," vysvětluje Vrba. Útočnému fotbalu odpovídá i soupiska. Vrbovi se podařilo například vytáhnout z béčka nyní fantasticky hrajícího Jiráčka, který dle trenéra funguje jako druhý Pavel Nedvěd. "Kostra týmu a trenérův vstup jsou velice dobře uspořádány pro útočný fotbal. Bylo to ale zčásti díky hráčům, kteří již na lavičce byli – jeden příklad za všechny je Pavel Horváth," upřesňuje Josef Němec. "Posily jako Rajtoral a Čišovský ovšem taktéž do soupisky výborně zapadly," míní expert. 

V posledním ligovém utkání Plzeň rozstřílela Žižkov vysoko 4:1. Pro diváka tento zápas nabídl jasnou zprávu: Plzeň má radost z fotbalu. Celkové okysličení českého fotbalu lze ale sledovat i na jiných týmech. Například Jablonec nebo Liberec jen potvrzují, s čím přišla Plzeň. "Hráči jako Lafata nebo Petržela potvrzují, co je pro úroveň fotbalu důležité: nebát se," dodává fotbalový expert Josef Němec.

A jaké jsou vyhlídky Plzně do druhého poločasu Ligy mistrů? "S pěti body bych byl spokojený," tvrdí Vrba. "Na Bate Borisov musíme uhrát tři body a věřím tomu, že aspoň s AC Milán bychom mohli využít domácího prostředí i počasí a remizovat," kouká do budoucnosti trenér. "Bylo by krásné dostat se v Lize mistrů dál, ovšem musíme to brát realisticky. Postoupit z třetího místa do Evropské ligy určitě reálné je," dodává plzeňský kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články