Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hašek vedl FAČR neprofesionálně, zoufá si Paclík

Praha – Majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík se hodlá na listopadové valné hromadě Fotbalové asociace ČR (FAČR) postavit Miroslavu Peltovi z Jablonce a současnému druhému místopředsedovi Jindřichu Rajchlovi ve volbě na post šéfa českého fotbalu. Mezi jeho plány patří výrazné zprofesionalizování asociace, lepší výsledky a vytvoření dlouhodobé vize tuzemského fotbalu. "Ke štěstí mi toho momentálně příliš nechybí," řekl v pořadu Na slovíčko. Narážel tím na úspěchy své domovské Plzně, která v minulé sezoně vyhrála ligu a bojuje v Lize mistrů. Ze zkušeností, které v Plzni nabyl, by chtěl v případě zvolení dále čerpat.

Tomáš Paclík
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Jedna z věcí, kterou, myslím si, český fotbal potřebuje, jsou výsledky. K tomu potřebujeme pracovat profesionálně. Podívejte se na Plzeň, kde byla před rokem a kde je dnes. Já jsem tam zavedl pouze pořádek. Neudělal jsem vůbec nic světoborného, pouze jsem nechal ty lidi, kteří to umějí, dělat svou práci," řekl Paclík.

Právě profesionalitu podle Paclíka do řízení asociace bývalý předseda Ivan Hašek vůbec nezavedl. "Mám dlouholeté zkušenosti s řízením velkých, středních i malých firem a myslím si, že asociace dnes připomíná spíš státní podnik než soukromou firmu," uvedl Paclík s tím, že by zavedl normální principy fungování tak, jak fungují v každé soukromé firmě. "Ty jediné vedou k výsledku," dodal.

"Chci, aby každý z těch lidí měl zodpovědnost, aby pracovali lépe, kdyby neřešili neustále ve strachu. Tam jsou neustálé manipulace, pořád někdo na někoho něco zkouší. Jsou tam tři místopředsedové a nikdo neví, koho má poslouchat. Nemají jednotné vedení. Potřebuje to hlavně tvrdou ruku," vysvětlil.

Paclík prý není idealista, má však dojem, že se zatím nikdo nepokusil na FAČR zavést principy, které fungují v každé běžné firmě. "Myslím, že to zvládnu velice krátce," řekl podnikatel, jenž bude v případě zvolení předsedou s omezeným mandátem do řádných voleb. "Za tu dobu chci svaz zkonsolidovat a zároveň připravit půdu pro někoho, kdo by jej mohl vést dlouhodobě a nebyl by přímo spojený s žádným fotbalovým klubem, jako jsem já, Pelta nebo Rajchl, což podle mě není v pořádku," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Paclík chce zároveň vytvořit dlouhodobou vizi českého fotbalu do roku 2020. "Aby dosáhl té společenské prestiže, kterou si zaslouží," vysvětlil. Oslovil proto lidi ze současného fotbalu, ale i politiky nebo manažery velkých zahraničních firem. Z případného nezvolení si však velkou starost nedělá. "Doufám, že štěstí mi to nenabourá, mám život postavený trochu jinak. Toto je jenom fotbal. Nicméně když jsem ho začal dělat, chci to dělat pořádně," sdělil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články