Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Hašek chce za místopředsedy svazu Poborského, Rajchla a Kučeru

Praha - Kandidát na předsedu Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek dnes na stadionu pražské Sparty zveřejnil své programové cíle, s nimiž půjde do sobotních voleb, a také jména funkcionářů, se kterými by chtěl spolupracovat. Za místopředsedu za Čechy by si přál Jindřicha Rajchla, za Moravu Dalibora Kučeru a za ligu Karla Poborského. Současně oznámil, že by chtěl mít ve výkonném výboru i zástupce Slavie a Sparty.

Mezi hlavními prioritami po případném zvolení jmenoval Hašek urychlené jmenování realizačního týmu národního mužstva, zajištění většího množství peněz pro amatérský a mládežnický fotbal, ale také například autonomii nejvyšší soutěže, výraznou přestavbu svazového sekretariátu a reformu stanov fotbalového svazu.

Hašek jmenováním některých kandidátů, které by si přál jako své nejbližší spolupracovníky, mnohé překvapil. "Možná někomu budu připadat jako snílek, ale Karel Poborský mi přijde jako vhodný kandidát na místopředsedu za ligu, třeba však bude kandidovat pouze na člena výboru. Jako vhodný kandidát za Moravu mi zase přijde pan Kučera," řekl. Na adresu dosavadního moravského místopředsedy Jiřího Kubíčka dodal: "Neznám moc pracovitějších lidí ve fotbale, ale současně kontroverzních." Hašek tak naznačil, že dosavadní vůdce fotbalové opozice může nakonec zůstat mimo nejužší svazové vedení.

Je nám líto, video expirovalo.
Hašek odkryl karty před volbou předsedy ČMFS

Na šéfa řídící komise za Čechy by si vybral Lubomíra Sedláčka či Roberta Henna, na šéfa Moravy Pavla Nezvala, ve výboru by chtěl Petra Doležala ze Slavie i Dušana Svobodu ze Sparty, ale také třeba vítkovického Lubomíra Vlka, třineckého Zdeňka Dembinného, libereckého Pavla Marka nebo boleslavského Josefa Dufka.

Hašek chce fotbalu zvednout prestiž

Do boje o nejvyšší svazový post jde prý proto, že miluje fotbal a přeje si, aby se dostal na společenskou úroveň, která mu náleží. I proto se hodlá výrazně věnovat nejen reprezentačnímu áčku, ale také juniorským výběrům a mládežnickému fotbalu vůbec.

"Pokud budu zvolen, dojde k výrazné změně struktury svazového sekretariátu. Bude vytvořena expertní skupina na přepracování stanov, musíme počítat s tím, že by profesionální fotbal měl vlastní autonomii," naznačil, že také podporuje osamostatnění první a druhé ligy, jak to navrhuje teplický ředitel František Hrdlička.

Dveře do reprezentace jsou otevřené

U národního týmu má své představy, jak by měl být sestaven realizační tým. Připustil, že v jeho plánech figuruje slávistický kouč Karel Jarolím. "Nemohu ale rozdávat funkce, dokud nejsem zvolen," odmítl konkrétněji odhalit své představy. Přeje si, aby nový kouč národního mužstva mluvil se všemi potenciálními reprezentanty. "Žádný trest nikdo nemá a kdo bude mít zájem ukázat národní hrdost v českém týmu, dostane šanci," vzkázal nejlepším českým fotbalistům.

V jeho plánech figurují i zásadní reformy ve financování fotbalu. Nadále počítá s existencí marketingové společnosti STES, ale přeje si řadu zlepšení. "Vidím zde stagnaci. Mám připraveno několik projektů, jednám s několika ekonomickými giganty, ale to je třeba řešit až po valné hromadě," uvedl Hašek, jenž slibuje peníze především amatérskému fotbalu, který má velké problémy.

Karel Jarolím
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články