Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Hašek: Aktuální situace ve FIFA je velmi vážná

Praha - Za velmi vážnou označil současnou situaci v Mezinárodní fotbalové federaci (FIFA) předseda ČMFS Ivan Hašek. Ten se účastní kongresu FIFA v Curychu, na kterém se řeší obvinění z korupce a probíhá boj o moc před volbou prezidenta. I přes napjatou atmosféru Hašek věří, že se středeční volba uskuteční. Naproti tomu Anglická a skotská Fotbalová asociace (FA) vyzvaly kongres k odložení voleb. Rozbuškou současných událostí ve vedení světového fotbalu bylo obvinění uchazeče o prezidentský post Mohameda bin Hammáma, že se snažil koupit si přízeň konfederace CONCACAF v čele s Jackem Warnerem.

Oba to však využili k protiútoku na současného prezidenta FIFA Seppa Blattera, který podle nich o možném korupčním jednání věděl, ale nic nepodnikl. Warner dokonce vyzval k ukončení Blatterovy vlády. Etická komise však Blattera očistila, naopak Warnera s Bin Hammámem suspendovala. 

"Je to politika, neumím posoudit, na čí straně je pravda, protože jsem u těch jednání nebyl. Těžko teď hodnotit. Myslím si ale, že ještě dost věcí vypluje na povrch, protože ta situace je velmi vážná," míní šéf českého fotbalu.

Sepp Blatter na začátku kongresu:

"Myslel jsem si, že žijeme ve světě fair play, respektu a disciplíny, ale musím s politováním říci, že už si to nemyslím. Pyramida FIFA je nyní nestabilní. Otřásla se ve svých základech, a to je velké nebezpečí."

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor se Štěpánem Filípkem

Sám je prý zvědav na to, co přinesou vyjádření předsedy CONCACAF Warnera. "Pan Warner se nechal slyšet, že jeho prohlášení budou jako tsunami, která by měla zatřást s šéfem FIFA. Na druhou stranu se všichni ptali, jak silná ta tsunami bude," řekl Hašek.

Bin Hammám na základě posledních událostí stáhl svou kandidaturu, a tak jediným uchazečem o post šéfa FIFA zůstal současný prezident Blatter. O jeho osudu se má rozhodnout ve středu. "Je tam ale tlak, aby se volby oddálily," uvedl Hašek. Domnívá se však, že se volit bude. "Nechci ale předbíhat. V současnosti probíhají jednání, ani ne tak oficiální jako spíše separátní. Každopádně bude záležet na středě, kdy se sejdou zástupci všech konfederací a kdy očekávám atmosféru trošku vzrušenější než na jiných kongresech," dodal.

Proběhne zítra volba šéfa FIFA?

"Události posledních dnů nás v našem postoji jen utvrdily, a proto žádáme ostatní fotbalové svazy, aby nás podpořily ve dvou věcech," uvedl v prohlášení na oficiálním webu předseda Anglické a skotské Fotbalové asociace David Bernstein. "Zaprvé chceme odložit volbu a umožnit tak, aby byl výběr kandidátů důvěryhodný a mohl se objevit důstojný protikandidát. Za druhé bychom rádi stanovili nezávislou komisi, která by FIFA navrhla změny v jejím řízení a struktuře," dodal britský funkcionář. Aby mohla být volba odložena, musely by pro to hlasovat tři čtvrtiny kongresu, který má 208 členů. Anglickou FA podpořila také mezinárodní organizace Transparency International.

Proti Bin Hammámově suspendaci se už postavily některé asijské svazy a asi deset z jejich 46 zástupců na kongresu FIFA se prý rozhodlo středeční volbu bojkotovat. Protest proti suspendaci předsedy CONCACAF Warnera chystaly i zástupci karibského fotbalu, Warner je však dopisem vyzval, aby tak nečinili, a nabádal je, že mohou svobodně volit i pro Blattera, na jehož podpoře se shodli před vypuknutím skandálu. Učinil tak i přesto, že ještě v pondělí vyzýval k ukončení Blatterovy vlády. "Nabádám vás bratři a sestry z Karibského fotbalového svazu, abyste upustili od jakýchkoli protestních akcí," napsal Warner v dopise.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články