Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hapal: Úloha outsidera nám vyloženě seděla

Žilina - Fotbalisté pražské Sparty promarnili jedinečnou šanci na to, aby ukončili čekání na účast v základní skupině Ligy mistrů. Vyřazení ve 4. předkole Žilinou je ještě dlouho bude mrzet tím více, že byli před soubojem se slovenským mistrem považováni za favorita. Šťastné chvíle naopak prožíval s většinou slovenských fotbalových fandů žilinský kouč Pavel Hapal. Český trenér si splnil sen vést tým v prestižní soutěži.

"Jsou to nádherné pocity, nikdy jsem to nezažil a o to víc se na Ligu mistrů těším," rozplýval se Hapal. Přeje si, aby jeho tým v základní skupině narazil na některý ze španělských velkoklubů. "Hrát proti Realu Madrid nebo Barceloně, to by pro naše hráče byla velká odměna," uvedl někdejší záložník španělského Tenerife.

Žilinští se jména tří soupeřů dozví dnes v podvečer. "Každopádně si to už budu jenom vychutnávat. Když se losovalo čtvrté předkolo, bylo to horší. Teď už opravdu nemáme co ztratit," uvedl Hapal.

Pavel Hapal, trenér Žiliny:

"Není to jen má zásluha, je to úspěch celého týmu. Na tom je postavena moje trenérská filozofie: na soudržnosti všech. Kdo myslí jinak, je to špatně."

S odstupem několika hodin hovořil Hapal o tom, že Žilina svým postupem přes Spartu českou veřejnost překvapila. "Po losu si hlavně fanoušci Sparty mysleli, že s námi musí postoupit. Nám ta úloha outsidera vyloženě seděla," přemítal Hapal, který sám ve Spartě působil a její příznivce si rozhněval tím, že v Lize mistrů proti Barceloně doma v závěru nedal penaltu.

Slovenský tisk se klaní "čaroději" Ceesayovi

Fotbalisté Žiliny si za postup přes pražskou Spartu do základní skupiny Ligy mistrů vysloužili poklonu slovenského tisku. Chválu sklízí hlavně gambijský útočník Momodou Ceesay, který si za svou akrobatickou gólovou střelu ve středečním odvetném utkání vysloužil přezdívku "Čaroděj". "Hluboká poklona až na zem. Vítězství zařídil čaroděj Ceesay," napsal deník Šport.

"Žilina to zvládla, Sparta na kolenou!" zní titulek deníku Pravda. "Sen se stal realitou. Žilina je mezi elitou. Suverénním způsobem vyřadila pražský tým, který nedokázal skórovat ani z nejvyloženějších šancí, dokonce ani z přísné penalty," zhodnotil Nový čas. Podle slovenských Hospodářských novin Žilina Spartu "vymazala". "Pýcha Čechů? Bída! Slovenský mistr dominoval po většinu souboje s nejslavnějším klubem západních sousedů a pýchou českého fotbalu," uvedl list.

Chovanec: Kdybychom byli kompletní, šance by se zvýšily

Vyřazení Sparty je o to trpčí, že se o ně na rozdíl od minulých let nepostaral velkoklub jako Arsenal nebo Panathinaikos Atény, ale soupeř, který neměl být nepřekonatelnou překážkou. "Být v Lize mistrů a nebýt, to je rozdíl. Má to vliv na všechno," připustil generální sportovní manažer a hlavní trenér Sparty Jozef Chovanec, jehož pozice znovu oslabila. Vedení klubu teď bude rozhodovat, co dál.

Sám Chovanec neuvažuje o tom, že by jako hlavní trenér skončil. "V tuto chvíli 'no comment'. Bavíme se o tom, že jsme nepostoupili do Ligy mistrů. Jestli si přičítám nějaký díl viny? Trenérská práce není růžová, dáváme hlavu na špalek. V nejbližších dnech se o všem budeme bavit na úrovni vedení klubu, veřejnost se dozví, co bude následovat," uvedl Chovanec, který nevyloučil, že tým brzy dozná částečných změn.

Sparta doplatila na to, že ji v nejméně vhodnou dobu zastihly problémy spojené s absencí řady opor, ale také narušené vnitřní klima. Tým mezery zacelit nedokázal. Svým způsobem si je však způsobil sám: zranění hráčů nejde ovlivnit, ale zbytečné karetní prohřešky Sionka, Wilfrieda, Řepky, Brabce a Matějovského jdou pouze na vrub nedisciplinovanosti hráčů. "Jsou to prostě objektivní příčiny. Kdybychom byli kompletní, naše šance by se zvýšily a bylo by to z naší strany lepší. Na Žilině bylo znát, že je kompletní a konsolidovaná," řekl Chovanec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články