Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Guardiolovo dobrodružství v Bayernu se chýlí ke konci. Napodobí loučení Heynckese?

Až o půl deváté večer vyběhnou jeho svěřenci na trávník stadionu v Hamburku a odstartuje tak jarní část německé ligy, pro Pepa Guardiolu se začne odpočítávat poslední půl sezona na lavičce Bayernu. Vše i přes velké letošní vzepětí Dortmundu nasvědčuje tomu, že ji zakončí dalším titulem, který by mnichovskému týmu přinesl další rekord, a stále má i šanci, že se mu podaří napodobit velkolepé loučení svého předchůdce Juppa Heynckese.

Pep Guardiola z Bayernu Mnichov
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Tobias Hase

Na začátku ledna si na tiskové konferenci sedl před desítky netrpělivých novinářů a potvrdil, o čem se v té době hlasitě spekulovalo. "Potřebuji novou výzvu. Chci využít šance trénovat v Anglii. Je mi 44 let a cítím, že je správný čas," řekl Guardiola na otázku, zda hodlá prodloužit v Bayernu smlouvu.

V té době bylo již jasné, že jeho nástupcem se stane Carlo Ancelotti a další samozřejmostí bylo, že jeho prohlášení vzbudí mezi velkokluby na ostrovech doslova boj o jeho služby. Jméno jeho budoucího zaměstnavatele stále ještě není jasné, ale největší šance má podle všeho Manchester City.

Asi nejlepšího taktika a manažera současnosti však před odchodem do Anglie stále čeká ještě několik měsíců na lavičce Bayernu, během kterých má před sebou pár lákavých cílů.

Doposud se Guardiolovi v Německu, kam přišel v létě 2013, dařilo na výbornou. Navázal na výsledky z Barcelony, kde vyhrál, co mohl, a také na lavičce mnichovského giganta doposud sbíral úspěch za úspěchem. Dvakrát ovládl ligu, jednou německý pohár, jednou Evropský superpohár a mistrovství světa klubů.

Pyšnit se může dokonce statisticky lepší bilancí než ve Španělsku, kde měl úspěšnost výher 74 %. V Bavorsku si ještě o čtyři procenta polepšil na neuvěřitelných 78 % procent (ve 134 zápasech pod jeho vedením vyhrál Bayern doposud hned 104krát. K tomu přidal ještě jedenáct remíz a devatenáct proher).

Ve stopách Heynckese?

Potřeba je také zmínit celou řadu rekordů, kterou v Bayernu překonal a jejichž výčet by dal na samostatný článek. Jsou však i úspěchy, na než už španělský stratég nedosáhne či zatím nedosáhl. S Bayernem se mu nepodaří získat německý Superpohár, v němž třikrát v řadě prohrál. Mnohem větší výzvou je pak Liga mistrů.

V nejprestižnější klubové soutěži jeho svěřenci dvakrát došli do semifinále, v němž je vždy zastavil budoucí vítěz (nejprve Real Madrid, poté Barcelona). Letos by tak Guardiola konečně rád zaútočil na nejvyšší stupínek, na který v Katalánsku dosáhl hned dvakrát.

Pokud by se mu to podařilo, mohl by navázat na svého předchůdce Juppa Heynckese. Ten v roce 2013 rovněž před jarní částí oznámil, že v klubu po sezoně skončí, a Mnichované poté vyhráli jak ligu, pohár, tak i Ligu mistrů, při čemž předváděli výborný fotbal, jenž obdivoval kdejaký fanoušek konkurenčních celků.

Útok na německý rekord

Do boje o ušatý pohár se ale Bayern pustí až za měsíc, kdy ho v osmifinále čeká Juventus. Ode dneška však tým z Bavorska zahajuje cestu za další obhajobou ligového titulu. Na prvním místě bundesligy se vyhřívá už tři roky za sebou a v případě dalšího triumfu přepíše německé historické tabulky. Doposud se totiž žádnému bundesligovému týmu čtyřikrát v řadě ligový primát získat nepodařilo.

A vše zatím nasvědčuje, že na další velký úspěch bez problémů dosáhne. Po sedmnácti kolech má na kontě při bilanci patnácti výher, jedné remízy a prohry šestačtyřicet bodů a druhý Dortmund už má ztrátu osmi bodů.

Bayern dominuje, jak statistikám, tak i na hřištích. Mnichované svým soupeřům téměř nepůjčují míč, a když už se tak stane, tyto epizody bývají ve většině případů hodně krátké. Že jejich hra je především o útočení, naplno dokazuje jedna neuvěřitelná stastika, v níž figuruje kapitán týmu Phillip Lahm. Německý obránce či defenzivní záložník 24 zápasů v řadě neudělal ani jediný faul. Jeho skvostná bilance skončila až na konci října proti Frankfurtu (0:0), proti němuž přišel jasný lídr soutěže o sérii desíti výher z desíti zápasů.

Sport
zdroj: ČT4

V jedné statistice ale obhájce trofeje přeci jednom nevládne, a tou je počet vstřelených branek. O jednu více (47) má po podzimu Dortmund, podle všeho jediný tým, který Bayernu ještě může cestu za dalším titulem zkomplikovat.

Borussia se po odchodu Jürgena Kloppa v lize opět vrátila do boje o nejvyšší pozice. Nový kouč Thomas Tuchel do týmu napumpoval nový elán a žlutočerná mašina se znovu naplno rozjela. Dortmund celý podzim předváděl pohledný útočný fotbal a v čele s Pierrem Aubameyangem, jenž se trefil hned osmnáctkrát, je po zásluze na druhé příčce.

Česká stopa? Hlavně Darida

Třetí místo bude hájit velké překvapení soutěže. Bronz prozatím drží Hertha Berlín, která posbírala v sedmnácti zápasech dvaatřicet bodů. Důležitou roli v senzačním umístění má i český záložník Vladimír Darida, jenž do hlavního německého města zamířil v létě z Freiburgu a vypracoval se mezi opory.

Během podzimu nasázel pět branek a počtem naběhaných kilometrů za zápas patří vůbec k nejlepším v celé lize. Pracovitý střední záložník doufá, že se mu na výkony na jaře podaří navázat, ale sám přiznává, že v Berlíně jsou i přes výborné umístění stále ambicemi při zemi. "Pro nás je třetí místo teďka nádherné. Ale náš cíl v lize je pořád takový, že chceme co nejrychleji uhrát 40 bodů. Uvidíme, jak se nám bude dařit a jaký bude vstup do jara. Pak si můžeme eventuálně říct, kde bychom chtěli v sezoně skončit. Zatím je pro nás třetí místo nad plán," řekl Darida.

Čeští hráči v německé lize:

Augsburg - Jan Morávek

Brémy - Theodor Gebre Selassie

Hertha Berlín - Vladimír Darida

Hamburk - Jaroslav Drobný

Hoffenheim - Pavel Kadeřábek

Ingolstadt - Tomáš Pekhart

Stuttgart - Adam Hloušek, Jan Kliment.

Dalším českým hráčům se na podzim už tolik nedařilo. Pevné místo v základní sestavě měl již jen obránceTheodor Gebre Selassie z Werderu Brémy, jehož tým je ale na sestupových příčkách.

Na dně tabulky se pohybuje i Hoffenheim s Pavlem Kadeřábkem a kolem hranice znamenající sešup o patro níž se motá i Stuttgart, kde bojují o místo Adam Hloušek s Janem Klimentem. Na záchranu musí myslet i Pekhartův Ingolstadt a Morávkův Augsburg.

Už před úvodním hvizdem večerního zápasu, do kterého by mohl zasáhnout i brankář Hamburku Jaroslav Drobný, je tak jasné, že jaro v bundeslize nabídne hned několik zápletek, které musí najít řešení. Fanoušci německé ligy však z toho mohou mít radost. Zbylých sedmnáct kol totiž podle všeho bude zábavné sledovat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články