Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Guardiola: Tohle není náš rok

Barcelona - FC Barcelona vyhrála od roku 2008 pod vedením Josepa Guardioly třináct z šestnácti možných trofejí, v uplynulém týdnu se ale pozice vládce klubového fotbalu otřásla. Katalánci po prohře 1:2 s Realem Madrid ztratili reálnou naději na zisk titulu a v úterý nezvládli ani slibně rozehranou odvetu semifinále Ligy mistrů s Chelsea. Guardiola byl po remíze 2:2 plný emocí a marně hledal příčiny vyřazení. V nejbližších dnech se také rozhodne, zda bude v klubu pokračovat.

Zklamaný Pep Guardiola během zápasu s Chelsea
zdroj: ČTK/AP

Jednačtyřicetiletého kouče, který s Barcelonou dosud sbíral samé úspěchy, pohltilo zklamání. "Neumím hráčům říct, co udělali špatně, proč nejsou ve finále. Popravdě ani nevím, co teď cítím. Dělali jsme vše, ale nestačilo to. Tohle prostě není náš rok," řekl smutný Guardiola.

Šokující kolaps jeho týmu se začal rodit v závěru první půle. Katalánci krátce poté, co zvýšili na 2:0, polevili v koncentraci a Ramires z ojedinělého brejku snížil. "Myslím, že to byl klíčový moment, to nás psychicky nalomilo," podotkl Guardiola.

Je nám líto, video expirovalo.
Semifinále: Barcelona - Chelsea

Hned po změně stran pak Lionel Messi napálil z penalty břevno, a když chvíli před koncem trefil pro změnu jen tyč, podtrhl tím prokletí v zápasech s Chelsea. Guardiola mu ale nic nevyčítal. "Musíme mu poděkovat za to, co dal tomuhle klubu. Můj obdiv k němu nezná mezí, je pro všechny z nás inspirací, jak se zlepšovat. Nepochybuji o tom, že si teď vytrpí několik černých hodin, ale to je to krásné na téhle hře. Někdy se smějete, někdy pláčete," řekl kouč na adresu Messiho, který opouštěl hřiště v slzách.

"Byl jsem na něj perfektně připravený. Měli jsme jasnou strategii, že v případě penalty budu do poslední chvíle vyčkávat a neusnadním mu to pohybem. Stranu jsem vystihl dobře, on to zvedl a trefil břevno. Člověk potřebuje i štěstí," komentoval brankář Chelsea Petr Čech penaltový moment.

Guardiola se o své budoucnosti rozhodne během několika dnů

Až Guardiola vstřebá nejhorší zklamání, chce s vedením řešit svou budoucnost. Po sezoně mu totiž vyprší smlouva. "V nejbližších dnech se rozhodnu, jestli budu pokračovat. Budu mluvit s prezidentem a rozhodneme se, co bude pro klub nejlepší," prohlásil Guardiola, jenž se nyní s týmem bude soustředit na finále Španělského poháru.

Poslední neúspěchy podle něj ukázaly Barceloně rezervy a mohou být poučením. "Nejsme týmem, který umí hrát různými způsoby. Máme svůj zvláštní styl a soupeř se tomu přizpůsobí. Udělali jsme něco špatně, tak se musíme podívat, co to bylo, a pokusit se to v budoucnu napravit. Možná to pro nás byla taková lekce, že bychom se měli držet více zpátky a nebýt tak ofenzivní. Jako bychom někdy neuměli přerušit útočení," přemítal kouč.

Připustil, že si Barcelona také nevěděla rady s tím, jak překonat hluboký obranný val soupeře. "Hodně mi to připomnělo dva roky staré semifinále s Interem Milán. Tentokrát to bylo ještě více frustrující, protože jsme pro postup udělali víc než tehdy. Musíme se podívat na to, jak překonat hluboko zataženého soupeře. Musíme najít způsob, jak lépe útočit," dodal Guardiola.

Terry zpytoval svědomí

Kapitán fotbalové Chelsea John Terry by se nejraději neviděl za to, že kvůli hloupému vyloučení nedohrál odvetu. Prožíval pak velké nervy, když sledoval, jak jeho parťáci i v oslabení míří za nečekaným postupem. Terry se už za svůj zkrat všem omluvil.

Terry odmítl, že by barcelonského útočníka Alexise Sáncheze fauloval úmyslně. "Všichni přece ví, že takový hráč nejsem," řekl Terry. "Je fakt, že na záznamu to nevypadalo dobře a zdálo se, že to je opravdu na červenou kartu. V tu chvíli jsem byl zmatený. Nechal jsem spoluhráče v těžké pozici a musím se jim omluvit. A také se omlouvám fanouškům Chelsea," citovala BBC velkého oblíbence příznivců Blues.

Di Matteo: Jesli se zlobím? Ne, jsme lidi

Hráči Chelsea se svého kapitána zastali. "John mi říkal, že mu (Sánchezovi) jenom naběhl do zad. Je to pryč, vyhráváme všichni společně. On (Terry) s námi bude i v tom finále," řekl záložník Frank Lampard. "Je nám Johna líto," poznamenal útočník Didier Drogba. Ani trenér Chelsea Roberto di Matteo lídra týmu nezatratil. "Je to fantastický vůdce. Jestli se zlobím? Ne, jsme lidi a děláme chyby," uvedl Di Matteo.

Ohlasy trenéra a hráčů Chelsea

Trenér Roberto Di Matteo: "Mnoho lidí nás už odepsalo, ale hráči předvedli, jaký mají charakter. Měli jsme složitou sezonu, ale zdá se, že když potřebujeme, pokaždé ze sebe dokážeme dostat něco jedinečného. Jako by to byla součást DNA těchto hráčů."

Brankář Petr Čech: "Nic jiného nám nezbývalo. S Barcelonou se nedá hrát otevřeně ani v jedenácti, natož v deseti. Nám se navíc rozpadla prakticky celá obrana. Spousta týmů by se kvůli tomu položila, ale my znovu ukázali svou sílu. Bránili jsme jako jeden muž, jednu chvíli byl na pravém beku Kalou a na levém Drogba (oba útočníci). Každý se obětoval a odehrál ten zápas na 150 procent."

Útočník Fernando Torres: "Tenhle rok byl pro nás v lize velikým zklamáním, ale teď jsme prošli do dvou finále. Špatná sezona se stále může otočit a stát se z ní nezapomenutelná."

Záložník Frank Lampard: "Samozřejmě lidé z Chelsea Mourinha milují a mají k němu velký respekt. Ale já zatím nechci přemýšlet o finále, jestli se utkáme s Realem, nebo Bayernem Mnichov. Teď si chci hlavně užít postup."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články