Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Guardiola: Porazili jsme nejlepší tým na světě

Manchester – Historického vítězství dosáhli během čtvrtého kola skupinové fáze Ligy mistrů fotbalisté Manchesteru City. Na Etihad Stadium otočili nepříznivě se vyvíjející duel proti Barceloně a po výhře 3:1 mají nakročeno do vyřazovací části milionářské soutěže. Trenér domácích Pep Guardiola, pro něhož bylo utkání proti katalánskému velkoklubu vzhledem k hráčské i trenérské štaci speciální, neskrýval nadšení z výkonu svých svěřenců. 

Pep Guardiola během utkání proti Barceloně
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

Pětačtyřicetiletý stratég si uvědomuje hodnotu úterního triumfu a věří, že tím otevřel novou kapitolu aktuálně vedoucího mužstva anglické Premier League. "Pokud je klub jako Manchester City pětadvacet let bez účasti v pohárové Evropě, má určitou historii," řekl Guardiola po prvním opravdu velkém triumfu na lavičce Citizens.

"Historie se tvoří v momentu, kdy se tváří v tvář postavíte velkému týmu. Nehráli jsme jen proti Barceloně, hráli jsme i proti sobě, proti svým tradicím," pokračoval rodák ze španělského města Santpedor.

Vítězství vyvolalo na tribunách vlnu nadšení. Po čtyřgólovém debaklu z předcházejícího vzájemného duelu měli i nejvěrnější příznivci Manchesteru City před výkopem oprávněné obavy, dva přesné zásahy Ilkaye Gündogana a precizně zahraný přímý volný kop Kevina de Bruyneho jim ovšem dopřály chvíle radostných emocí.

Guardiola i přes zasloužený skalp Barcelony nabádá své svěřence k pokoře. Dle jeho názoru se jedná pouze o jeden krok na dlouhé cestě za úspěchem. "Potřebujeme ještě čas. Fanoušci nám ho sice příliš nedávají, ale vedení ano. Rozhodně je to však posun vpřed, porazili jsme nejlepší tým na světě," prohlásil.

Citizens se mohli opět spolehnout na svůj útočný klenot v podobě Sergia Agüera, který sice tentokrát neskóroval, velkou měrou nicméně přispěl ke gólům Gündogana a pro katalánský celek znamenal trvalou hrozbu.

Výkon argentinského kanonýra po utkání ocenil i španělský kouč. "Odehrál fantastický zápas. Sergio je pro nás velmi důležitý hráč. Bez něj nejsme schopni dosáhnout vytyčených cílů. Jsem za něj velmi šťastný," pochválil svého svěřence.

Sergio Agüero (vlevo) střílí na branku Marca Ter Stegena
zdroj: REUTERS autor: Jason Cairnduff

S Barcelonou opanoval Guardiola jako trenér dvakrát Ligu mistrů. V úterý mužstvo svého srdce porazil. Speciální význam pro něj však vítězství 3:1 nepředstavovalo. "Takové věci se prostě stávají. Jsem velmi rád za zisk tří bodů. Nepřikládám jim větší váhu jen proto, že jsme zdolali klub, který miluji."

Samotné utkání probíhalo od úvodních minut pod jednoznačnou taktovkou hostí. Svou převahu navíc zúročili i Messiho brankou z 21. minuty. Krátce před odchodem do kabin ale domácí vyrovnali zásluhou Gündogana. "Náš gól změnil vše," poznamenal Guardiola a dodal: "Hráči si uvědomili, že špatný začátek je minulostí. Velmi nám to pomohlo."

Po změně stran Citizens favorizovaného soupeře téměř nepustili do šance, naopak sami několikrát zahrozili a zásluhou Kevina De Bruyneho převážili misky vah na svou stranu. Pojistku přidal čtvrt hodiny před koncem střelecky disponovaný Gündogan, jenž dvakrát rozvlnil síť i během sobotního ligového duelu s West Bromwich Albion.

Zdroj
ČT sport, Daily Mail, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články