Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Gólman Čech má sedmý Zlatý míč

Praha - Brankář Petr Čech potřetí za sebou ovládl fotbalovou anketu Zlatý míč ČR. Gólman Chelsea vyhrál již posedmé v šestnáctileté historii hlasování a vytvořil nový rekord, o který se dosud dělil se šesti prvenstvími s Pavlem Nedvědem. Druhý skončil Tomáš Rosický z Arsenalu a třetí Petr Jiráček z Wolfsburgu. Ligové ankety ovládli mistři ze Slovanu Liberec.

Petr Čech
zdroj: Getty Images autor: Michael Regan

Čech v anketě pořádané Klubem sportovních novinářů vedl už po podzimní části hlasování, kdy získal 954 bodů, jen o pět více než Jiráček. I proto, že oba měli hlavní podíl na postupu české reprezentace z baráže na mistrovství Evropy. Bývalý záložník Plzně však po přestupu do Wolfsburgu tolik nezářil. Na jaře dostal až devátý nejvyšší počet hlasů a klesl na třetí místo za Rosického, který se naopak dostal do formy.

Výkonnost gradovala také u Čecha. Přestože Chelsea se v anglické lize nedařilo, vynahrazovala si to v pohárech. Čech nejprve výrazně pomohl k postupu do finále Ligy mistrů, ve kterém si v sobotu zahraje proti Bayernu Mnichov, a také se stal ústřední postavou při triumfu v Anglickém poháru, když skvělými zákroky udržel Chelsea výhru nad Liverpoolem. Celkem v této sezoně odehrál za Chelsea 55 soutěžních zápasů a patřil k hlavním oporám.

Hlasování se na podzim zúčastnilo 78 novinářů, na jaře o deset méně. Jen Čech se objevil na všech hlasovacích lístcích a na 54 z nich na prvním místě. Na jediném chyběl Rosický, který byl jedenáctkrát první.

V celkovém pořadí se objevilo 57 fotbalistů, z toho osm brankářů, 17 obránců, 22 záložníků a deset útočníků. V domácí lize z toho působilo 31 fotbalistů, alespoň část sezony v zahraničí strávilo 26 hráčů. Z klubů má největší zastoupení Viktoria Plzeň s devíti hráči, přičemž do nejlepší desítky se vešli Václav Pilař, Pavel Horváth a za podzim Jiráček. Následují Sparta se sedmi a Liberec se šesti hráči.

Dnešní vyhlášení v hotelu Praha udělalo slavnostní tečku za sezonou nejvyšší domácí soutěže, kterou vyhrál Slovan Liberec. Právě Severočeši ovládli doprovodné ankety Gambrinus ligy vyhlašované jednotlivými médii. Liberec vyhrál sedm z 15 možných anket včetně Krále ligových trávníků, kterým byl zvolen Jiří Štajner. Ten převzal cenu i pro baviče tribun. Nejlepším trenérem byl zvolen kouč mistrů Jaroslav Šilhavý.

Nejlepším hráčem podle asociace hráčů byl zvolen kanonýr ligy David Lafata z Jablonce. Cizincem sezony se stal druhý nejlepší střelec Slovák Marek Bakoš z Plzně. Cenu fair získal brankář Sparty Tomáš Vaclík. Objevem sezony je sparťanský záložník Ladislav Krejčí, který se stal i největším skokanem ve Zlatém míči. Zatímco na podzim nezískal ani bod, na jaře jich bylo 282, což mu vyneslo celkové jedenácté místo.

Anketa Zlatý míč ČR 2011/12:

1. Petr Čech (Chelsea) 1914 b.,

2. Tomáš Rosický (Arsenal) 1328,

3. Petr Jiráček (Viktoria Plzeň/Wolfsburg) 1137,

4. Michal Kadlec (Leverkusen) 887,

5. David Lafata (Jablonec) 836,

6. Theodor Gebre Selassie 647,

7. Jiří Štajner (oba Slovan Liberec) 608,

8. Václav Pilař (Viktoria Plzeň) 537,

9. Jaroslav Plašil (Girondins Bordeaux) 504,

10. Pavel Horváth (Viktoria Plzeň) 380,

11. Ladislav Krejčí (Sparta Praha) 282.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články