Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Gól a dvě asistence. Jankto v dresu Udinese zářil. Juventus spasil Dybala

Turín ‒ Dali tři góly a ve všech měl prsty. Jakub Jankto se stal klíčovou postavou při vítězství fotbalistů Udinese na půdě Pescary 3:1. Český záložník jednu branku dal, na dvě nahrál. Vedení v tabulce si pojistil Juventus, který porazil AC Milán 2:1. Vítězný zásah zaznamenal až v sedmé minutě nastavení Paulo Dybala. Inter porazil Atalantu 7:1, Mauro Icardi a Éver Banega vstřelili hattrick. AS Řím ukončil sérii nezdarů v Palermu.

Jankto se stal režisérem výhry Udinese. Ve 20. minutě poslal po nakrátko rozehraném rohovém kopu přesný centr levačkou na hlavu útočníka Dúvana Zapaty a Udinese se ujalo vedení.

Po změně stran hosté přidali další dvě branky a opět v nich měl prsty český záložník. V 51. minutě využil rychlé rozehrávky standardní situace a z úhlu prostřelil brankáře Albana Bizzarriho. "V týdnu jsme hodně nacvičovali standardky a vyplatilo se. Když se vám takhle zúročí příprava, je to vždy velká satisfakce. Mohl jsem dát ještě jeden gól, ale špatně jsem si to zpracoval. Ale když jsme vyhráli, tak to nemrzí," řekl Jankto.

O čtyři minuty později pak Jankto vyřešil rychlý protiútok nezištnou přihrávkou pod sebe na nabíhajícího Cyrila Théréaua, jehož tečovaná střela skončila v síti. Svěřenci trenéra Zdeňka Zemana už pouze zkorigovali výsledek, v 84. minutě se prosadil Sulley Muntari. "Už jsem měl s Pescarou zkušenosti z druhé ligy v dresu Ascoli. Věděl jsem, že jsou silní v útoku, ale mají slabinu v obraně, a toho jsme dokonale využili. Zaslouženě jsme získali tři body," dodal český záložník.

Fantastický první poločas viděli diváci na stadionu San Siro. Domácí Inter Milán nasázel v rozmezí 17. a 34. minuty Atalantě pět gólů ‒ nejprve vsítil Mauro Icardi nejrychlejší klubový hattrick od roku 1947, čímž si upevnil pozici nejproduktivnějšího hráče soutěže s dvaceti góly a osmi asistencemi. Následně se dvakrát z druhé vlny prosadil Éver Banega, hosté pak do poločasu snížili zásluhou Rema Freulera.

Inter nepolevil ani po změně stran. V 52. minutě zvýšil na 6:1 razantní střelou pod břevno Roberto Gagliardini a v 68. minutě završil hattrick také Banega. Po výhře 7:1 se Inter vyhoupl na pátou příčku před svého soupeře, Atalanta Bergamo vypadla z pozic zajišťující pohárovou Evropu a je šestá.

Na druhém místě se udržel AS Řím, který vyhrál 3:0 v Palermu. O jeden z gólů se postaral Edin Džeko. Pro bývalého hráče Teplic to byl už třicátý zásah v této sezoně ve všech soutěžích, což se zatím povedlo jen třem hráčům - Lionelu Messimu (Barcelona), Robertu Lewandowskému (Bayern Mnichov) a Edinsonu Cavanimu (PSG).

Paulo Dybala rozhodl šlágr italské ligy proti AC Milán
zdroj: REUTERS autor: Giorgio Perottino

Juventus otevřel skóre proti AC Milán po půlhodině hry. Marocký obránce Mehdi Benatia se uvolnil na hranici ofsajdu a nekompromisní střelou překonal osmnáctiletého gólmana Gianluigiho Donnarummu.

Jeho kolega z italské reprezentace Gianluigi Buffon inkasoval chvíli před koncem prvního poločasu z kopačky kanonýra Carlose Baccy. Brankář turínského velkoklubu si připsal 613. start v italské lize, čímž o jeden zápas překonal útočníka Francesca Tottiho z AS Řím. Více utkání v Serii A mají jen Paolo Maldini (647) a Javier Zanetti (615).

Když už se zdálo, že Juventus podruhé za sebou v domácí soutěži pouze remizuje, přišel rozhodující moment. De Sciglio zahrál v pokutovém území rukou a Dybala nařízenou penaltu s přehledem proměnil. 

Boloňa naposledy vyhrála v lednu a od té doby se trápila, ze sedmi zápasů získala jen dva body a propadla se do dolní poloviny tabulky. Sassuolo sice bylo doma aktivnější, ale hostům vyšel v 58. minutě brejk. Džemaili našel před prázdnou brankou Destra a ten jedinou přímou střelou Boloni na branku v zápase zařídil tři body.

Lazio se po čtvrtém vítězství posunulo na čtvrté místo

Fotbalisté Lazia Řím počtvrté za sebou zvítězili. Doma porazili FC Turín 3:1 a na čtvrtém místě tabulky vystřídali Inter Milán. Na třetí příčku a předkolo Ligy mistrů ztrácejí čtyři body.

Desátý celek tabulky přitom v hlavním městě sahal po bodu, neboť v 72. minutě vyrovnal na 1:1 střídající Maxi López, jenže v závěru Turín soupeřovu tlaku neodolal. Tři minuty před koncem skóroval technickou střelou Keita a brankáře hostů Harta pak po rychlém protiútoku překonal ještě Anderson.

Hrdinou janovského derby se stal Muriel, Schick odehrál 23 minut

Sampdoria vyhrála obě vzájemné bitvy v sezoně, což se naposledy jednomu z janovských celků povedlo v roce 2011. Tehdy byl úspěšnější FC. Sampdorii se podobný kousek podařil poprvé od ročníku 1959/60.

Po dvaceti minutách měl domácí FC dvě slušné šance. Pokusy Simeoneho i Pinilly však zneškodnil gólman Viviano. Na druhé straně zahrozil až po změně stran Muriel střelou do břevna.

V 71. minutě už kolumbijská hvězda mířila přesněji. Využila zaváhání soupeře v rozehrávce a stanovila konečný výsledek.

Italská fotbalová liga - 28. kolo:

Juventus Turín - AC Milán 2:1 (30. Benatia, 90.+7 Dybala z pen. - 43. Bacca), FC Janov - Sampdoria Janov 0:1 (71. Muriel), Sassuolo - Boloňa 0:1 (58. Destro), Chievo - Empoli 4:0 (22. Inglese, 40. Pellissier, 75. Birsa, 89. Cesar), Inter Milán - Bergamo 7:1 (17., 23. z pen. a 26. Icardi, 31., 34. a 68. Banega, 52. Gagliardini - 42. Freuler), Neapol - Crotone 3:0 (32. z pen. a 70. Insigne, 66. z pen. Mertens), Pescara - Udine 1:3 (84. Muntari - 20. Zapata, 51. Jankto, 55. Théréau), Fiorentina - Cagliari 1:0 (90.+2 Kalinič), Palermo - AS Řím 0:3 (22. El Shaarawy, 76. Džeko, 90. Peres), Lazio Řím - FC Turín 3:1 (56. Immobile, 87. Keita, 90. Anderson - 72. López).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články