Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Girona zakončila nejlepší sezonu historie kanonádou proti Granadě, Almería rozstřílela Cádiz

Barcelona se rozloučila s Xavim výhrou 2:1 nad Sevillou. Almería v duelu dvou sestupujících týmů rozstřílela v závěrečném kole španělské fotbalové ligy Cádiz 6:1 a připsala si první domácí vítězství v sezoně. Cádiz přitom vyhrál první poločas, ale po změně stran se rozstříleli domácí. Girona zakončila nejúspěšnější sezonu v klubové historii demolicí 7:0 sestupující Granady. Kanonýr Artem Dovbyk se díky hattricku v předehrávce 38. kola vrátil do čela tabulky střelců La Ligy. Realu Madrid při rozlučce Toniho Kroose doma remizoval s Betisem Sevilla 0:0 a zakončil mistrovskou sezonu bez domácí porážky.

Artem Dovbyk se raduje z branky
zdroj: Reuters autor: Albert Gea

Barcelonu poslal do vedení po čtvrthodině devatenáctou trefou v ligovém ročníku kanonýr Lewandowski, ještě do pauzy ale srovnal Nasírí. Vítězství Barceloně zařídil v 59. minutě ukrytou střelou na přední tyč López.

Hráčská legenda Barcelony Xavi se ujal týmu jako trenér v listopadu 2021 coby nástupce odvolaného Ronalda Koemana. V ročníku 2022/23 získal s mužstvem španělský Superpohár a následně ho dovedl také k 27. ligovému titulu, prvnímu po čtyřech letech. Aktuální sezonu ale zakončil bez zisku trofeje a vedení klubu v pátek oznámilo, že v Seville povede Xavi "Blaugrana" naposledy.

Jeden z nejúspěšnějších hráčů Realu Kroos, který za něj nastoupil v 464 zápasech a pomohl mu získat více než 20 trofejí včetně čtyř triumfů v Lize mistrů, oznámil, že po letošním mistrovství Evropy na domácí půdě ukončí kariéru. Čtyřiatřicetiletý záložník nastoupil na hřiště uličkou tvořenou spoluhráči, kteří měli na sobě jeho dres s číslem osm. Fanoušci na jižní tribuně zase drželi obrovskou vlajku s jeho podobiznou a nápisem "Děkujeme, legendo".

V 85. minutě trenér Ancelotti Kroose vystřídal, aby si užil ovace od příznivců. Pětinásobný vítěz Ligy mistrů se při odchodu objal s každým spoluhráčem a v slzách nakonec objal i své tři děti, které stály u postranní čáry. Jediným Němcem s více starty ve španělské lize než Kroos (306) je Bern Schuster (316). "Mohu jen poděkovat celému madridskému týmu, klubu, spoluhráčům a stadionu," řekl Kroos. "Během těch deseti let jsem se vždycky cítil jako doma. Nemohl jsem si přát víc. Bylo to deset nezapomenutelných let. Docela jsem se držel, dokud jsem neviděl své děti, ten moment mě položil," dodal Kroos.

Real zakončil své tažení La Ligou na prvním místě tabulky s 95 body, druhá Barcelona ztrácí před svým závěrečným zápasem 13 bodů. Příští sobotu se Real ve finále Ligy mistrů utká s Borussií Dortmund.

Villarreal se rozloučil se sezonou remízou 1:1 v Pamploně a v jeho dresu nedostal příliš času se prosadit kanonýr Alexander Sörloth. Naděje norského útočníka na návrat do čela tabulky střelců ukončilo už po čtvrthodině zranění, kvůli kterému zápas nedohrál.

Prakticky jistě proto koruna pro krále střelců připadne Artemu Dovbykovi z Girony. Ukrajinský útočník se v pátek zpět do čela pořadí prostřílel hattrickem při drtivé výhře 7:0 nad Granadou a vede střeleckou tabulku s 24 góly o jeden před Sörlothem a o pět před Judem Bellinghamem z Realu. O šest gólů zaostává za lídrem Robert Lewandowski z Barcelony, na pátém místě se dnes 17. trefou v sezoně osamostatnil Chorvat Ante Budimir z Osasuny.

Dosud nejlepším umístěním Girony v nejvyšší španělské soutěži bylo desáté místo. A svou nejlepší sezonu zakončila symbolicky také nejvyšším vítězstvím.

Malý katalánský klub, který překvapivě v průběhu ročníku dokonce vedl tabulku, skončí na třetím místě za Realem Madrid a Barcelonou a poprvé v historii bude hrát Ligu mistrů.

Vedle úspěšné rozlučky se sezonou šlo hráčům Girony také o to, aby pomohli Dovbykovi ke koruně krále střelců.

Ukrajinského kanonýra v minulém kole předstihl díky čtyřem gólům Realu Madrid o dvě branky útočník Villarrealu Alexander Sörloth, proto Dovbyka jeho spoluhráči přihrávkami hledali ještě více než obvykle.

Šestadvacetiletý útočník se prosadil jednou ze hry a dvakrát z pokutového kopu a se 24 brankami se dostal o jeden gól před Sörlotha. Nor má s Villarrealem k dobru sobotní duel proti Osasuně.

Španělská fotbalová liga – 38. kolo:

Girona – Granada 7:0 (44. z pen., 75. a 90. z pen. Dovbyk, 33. a 54. Cygankov, 30. E. García, 78. Stuani), Pamplona – Villarreal 1:1 (30. Budimir – 57. Morales), San Sebastian – Atlético Madrid 0:2 (9. Lino, 90.+4 Mandava), Almería – Cádiz 6:1 (52. a 86. Arribas, 65. a 71. Suárez, 48. Melero, 57. vlastní Zaldúa – 30. Ocampo), Vallecano – Bilbao 0:1 (67. N. Williams), Real Madrid - Betis Sevilla 0:0, Getafe - Mallorca 1:2 (48. Álvarez - 90. Muriqi, 90.+3 Maffeo), Celta Vigo - Valencie 2:2 (49. Aspas z pen., 62. Duvikas - 5. vlastní Domínguez, 60. Marí z pen.), Las Palmas - Alavés 1:1 (71. Cardona - 50. Vicente), FC Sevilla - FC Barcelona 1:2 (31. Nasírí - 15. Lewandowski, 59. López).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články