Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Ghana postupuje do čtvrtfinále, USA porazila 2:1

Rustenburg - Ghana v dnešním osmifinálovém zápase přehrála po prodloužení Spojené státy 2:1 a jako poslední africký tým pokračuje na fotbalovém mistrovství světa. Za dnešní vítězství vděčí Kevinu-Princi Boatengovi, který otevřel skóre v úvodu zápasu, a Asamoahu Gyanovi, který vstřelil jediný gól v prodloužení. Autorem americké branky byl Landon Donovan. Ve čtvrtfinále se Ghaňané utkají s fotbalisty Uruguaye. Informace o mistrovství najdete také na serveru msfotbal.cz.

Američané slibovali ofenzivní hru, ale asi nečekali, že na otevřený způsob boje tak brzy doplatí. Už v páté minutě se opřel poprvé do míče Dempsey a ghanský gólman měl plné ruce práce, aby míč zkrotil. Jenže následoval rychlý brejk do rozhozené obrany, chybná rozehrávka Clarka a vyvedená střela Kevina-Prince Boatenga. Ten po průniku do šestnáctky tvrdou ranou k tyči prostřelil pozdě reagujícího Howarda.

Reprezentanty USA inkasovaný gól hodně zaskočil, nedokázali se prosadit ve finální přihrávce a spíše se obávali, aby jim poslední africký zástupce na šampionátu nepřidal další ránu. Od toho je chránil především Howard, který vyrazil trestný kop Gyana a ještě více se vyznamenal těsně před poločasem, kdy se na něj řítil z levé strany Asamoah.

Ghaňané si počínali přes značné mládí řady hráčů vyspěle, v defenzivě hráli téměř bez chyb a trpělivě čekali na chybu v americké obraně. Jenže hned po pauze hrubku vyrobili sami a dokonce ve vlastním trestném území, a tak nakonec byli rádi, že střídajícího Feilhabera hned při jeho prvním setkání s míčem vychytal brankář Kingson.

V 62. minutě už na chybu doplatili. Nechali projít do šestnáctky přes tři hráče Dempseyho, kterého srazil Jonathan Mensah a sudí Kassai nařídil penaltu, kterou s pomocí tyče proměnil kapitán Donovan.

Američané už potřetí během šampionátu dokázali dotáhnout soupeřův náskok a Bradley byl v 76. minutě blízko tomu, aby skóre otočil. Jeho ránu z otočky však dokázal Kingson zkrotit. Blízko rozhodnutí byl deset minut před koncem i Altidore, jehož rána v pádu těsně minula branku.

I proto se šlo do prodloužení dvakrát 15 minut, které začali Američané tak špatně jako úvod utkání. Po levé straně jim utekl Gyan a stejně jako Donovan vstřelil třetí gól na šampionátu.

Američané se znovu snažili vrátit do hry o čtvrtfinále, ale počtvrté na turnaji se jim už vyrovnat nepodařilo. K radosti celé Afriky, protože její jediný zástupce v soutěži dál zůstává ve hře o medaile.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články