Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gesto dobré vůle za Superligu přijde anglické kluby na 22 milionů liber

Pokus o nastolení lukrativní Superligy se prodraží. Šest anglických fotbalových klubů, které se pokusily založit nezávislou a bohatě financovanou soutěž, zaplatí jako "gesto dobré vůle" dohromady 22 milionů liber (přes 600 milionů korun). Uvedli to zástupci Premier League s tím, že při dalším pokusu o odtržení už bude pro každý klub pokuta 25 milionů liber a ztráta 30 bodů v anglické lize. Vedle toho UEFA dočasně pozastavila disciplinární řízení s trojicí týmů, které se odmítly od Superligy distancovat.

Fotbal na rozcestí: UEFA vs. Superliga
zdroj: Reuters autor: Dado Ruvic

Zatímco finanční kompenzace Arsenalu, Chelsea, Liverpoolu, Manchesteru City, Manchesteru United a Tottenhamu půjde na rozvoj fotbalu, podpory fanoušků a dalších komunitních programů, trio rebelujících týmů Real Madrid, Barcelona a Juventus Turín se zatím trestu bát nemusí. Přitom jim hrozilo i vyloučení z Ligy mistrů. "Odvolací orgán UEFA se rozhodl dočasně přerušit řízení," uvedla UEFA v prohlášení.

Rozhodnutí přišlo po verdiktu madridského soudu, který v květnu vydal předběžné opatření, podle něhož FIFA a UEFA nesmějí do vyřešení případu v kauze pokračovat. Soud zároveň požádal Soudní dvůr EU (ECJ), aby prověřil, zda FIFA a UEFA svým postupem neporušily zákon o volné hospodářské soutěži.

Naproti tomu šest anglických klubů se dnes znovu omluvilo za to, že se v dubnu chtělo do ambiciózního a samostatně financovaného projektu pro dvanáct elitních evropských týmů zapojit. 

Po vyšetřování se ligoví zástupci s týmy dohodli, že zaplatí 22 milionů liber. V případě, že by se jejich přečin opakoval, čelili by vedle další pokuty i třicetibodovému odpočtu v nejvyšší soutěži. Jejich ústřední představitelé zároveň přišli už dříve o funkce ve vedení Premier League.

"Představitelé Premier League a Fotbalové asociace v této věci velmi úzce spolupracovali a tato dohoda vyšetřování uzavírá," uvedli zástupci ligy.

Spolu s anglickými celky odstoupily ze Superligy také Inter Milán, AC Milán a Atlético Madrid.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články