Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gentleman Masopust byl Skromný velikán

Praha – Stopa, kterou Josef Masopust ve fotbale zanechal, zůstává věčná. Ve finále mistrovství světa v Chile dal gól Brazilcům a jako první Čech získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Spoustu úspěchů posbíral i s pražskou Duklou. Právě dnes by se dožil pětaosmdesáti let.

Josef Masopust
zdroj: ČTK

Za svůj um provázený poctivostí a čestností byl pasován na rytíře sportu a obdržel cenu fair play za celoživotní sportovní činnost, v rámci ankety Sportovec roku byl vyhlášen legendou českého sportu. Fotbalista, který vynikal výbornou fyzickou kondicí, zemřel loni v červnu ve věku 84 let.

Rodák ze Střimic zahájil svou kariéru v divizním Baníku Most, v roce 1950 po něm sáhly ligové Teplice. Po dvou letech narukoval do Dukly (tehdy ATK) a ve slavném armádním celku nakonec vydržel 16 let, během nichž získal osm mistrovských titulů a tři vítězství v Československém poháru. Jako trenér dosáhl Masopust svého největšího úspěchu ve Zbrojovce Brno, již v roce 1978 dovedl k dosud jedinému ligovému titulu.

Je nám líto, video expirovalo.
Josefu Masopustovi by bylo 85 let

Masopust proslul svým gentlemanským chováním. "Nová generace mladých kluků dneska uznává jiné sportovce, jako je Ronaldo, Messi. To jsou jejich idolové a myslím si, že je potřeba jim neustále připomínat, kdo byl pan Josef Masopust," uvedl sportovní ředitel FK Baník Most Antonín Stehlík.

Masopustovi by se dalo říkat i Skromný velikán. Tak se jmenuje dokument, který mapuje Masopustův život i kariéru a který vám ve 20:55 nabídne ČT Sport spolu se záznamem památného finále Mistrovství světa v Chile.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články