Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Generální sekretář FIFA: Irsko na MS nebude

Kapské Město - Fotbalisté Irska se 33. účastníkem mistrovství světa v Jihoafrické republice nestanou. Irové navrhli rozšíření závěrečného turnaje poté, co je v baráži vyřadila Francie kontroverzním gólem, který padl po ruce útočníka Thierryho Henryho. Podle generálního sekretáře mezinárodní federace FIFA Jeroma Valckeho však není možné irské žádosti vyhovět. Ve středu se uskuteční mimořádné zasedání výkonného výboru FIFA. To by se mělo vedle současné rozsáhlé sázkařské aféry v evropském fotbalu a možného nasazení brankových rozhodčích na šampionátu zabývat i irskou žádostí o dodatečné zařazení na MS.

"Neřekl bych, že je to nesmysl, ale podle mého názoru je to nemožné," uvedl Valcke v Kapském Městě.

Valcke tvrdí, že systém turnaje, který bude rozlosován v pátek, nelze měnit. Navíc pokud by FIFA vyhověla Irům, spustilo by to podle něj lavinu žádostí od celků, které se cítí podobně poškozeny. "Není možné uvažovat o tom, že na mistrovství světa v Jižní Africe bude hrát více než 32 mužstev," uvedl Valcke. Podle něj se už na schůzce s irskými funkcionáři před několika dny vyjádřil k jejich návrhu zamítavě i prezident FIFA Sepp Blatter, který v pondělí o irské iniciativě informoval.

"Jasně řekl, že je to nemožné. Kdybychom to udělali, proč bychom (na MS) nevzali i Kostariku a další?" dodal Valcke. Blatter prý nicméně slíbil, že se irský návrh ve středu objeví na programu jednání výkonného výboru. Také Kostarika si u FIFA stěžovala, že vypadla gólem, který neměl platit. Podle názoru představitelů kostarického svazu padla rozhodující branka v baráži s Uruguayí z ofsajdu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články