Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Gebre Selassie zachránil Brémám bod, Bayern a Dortmund odstartovaly vítězně

Velmi zdařilou premiéru v novém bundesligovém ročníku prožil český obránce Brém Theodor Gebre Selassie, který brankou v 86. minutě rozhodl o remíze domácího Werderu s Hannoverem 1:1. Těsně před koncem skórovalo také hvězdné duo Robert Lewandowski  Arjen Robben z Bayernu Mnichov, čímž převážilo misky vah na stranu obhájců titulu v utkání proti Hoffenheimu (3:1). Mönchengladbach díky trefám Hofmanna a Johnsona v rozmezí tří minut porazil Leverkusen 2:0 a po obratu zvítězil i Dortmund proti Lipsku (4:1).

Theodor Gebre Selassie (vlevo) v utkání proti Hannoveru
zdroj: imago sportfotodienst autor: nph / Kokenge

Lipsko se ujalo vedení proti Dortmundu už po 32 sekundách hry, kdy se po několika soubojích ve středu hřiště dostal míč k Augustinovi a ten se sám před Bürkim nemýlil. Francouzský útočník vstřelil nejrychlejší bundesligový gól v historii klubu. V 21. minutě vyrovnal Dahoud, který naskočil na Schmelzerův centr a v akrobatické pozici usměrnil míč do sítě.

O první ligové výhře pod vedením trenéra Luciena Favreho rozhodli hráči Borussie během čtyř minut před koncem poločasu. Nejprve Sabitzer tečoval Reusův přímý kop hlavou do vlastní brány a na dvougólový rozdíl zvýšil nůžkami při bundesligové premiéře Witsel.

Je nám líto, video expirovalo.
Reus oslavil 100. gól v Bundeslize

I přes množství šancí na obou stranách padl jediný gól ve druhém poločase až v první minutě nastaveného času. Po rychlém brejku upravil na 4:1 kapitán Dortmundu Reus svou 100. bundesligovou brankou.

Gebre Selassie vystřelil Brémám remízu

V Brémách se vše podstatné odehrálo až v závěrečné čtvrthodině. Nejprve v 77. minutě převzal střídající Hendrik Weydandt pas za obranu a sám před českým reprezentantem Jiřím Pavlenkou nezaváhal. Krátce na to však srovnal přesnou hlavičkou Gebre Selassie. Jeho branku potvrdil hlavní sudí až po konzultaci s videorozhodčím.

Druhé mužstvo minulého ročníku Schalke prohrálo ve Wolfsburgu 1:2. Domácí ve 33. minutě poslal do vedení John Anthony Brooks. Hosté sice i přes vyloučení Matiji Nastasiče vyrovnali v 85. minutě zásluhou penalty střídajícího Nabila Bentaleba, ale o výhře "Vlků" rozhodl v nastaveném čase další náhradník Daniel Ginczek, letní posila ze Stuttgartu.

Nováček Norimberk s defenzivním univerzálem Ondřejem Petrákem v základní sestavě prohrál v Berlíně s Herthou 0:1. O výhře domácího týmu rozhodl ve 27. minutě útočník Vedad Ibiševič. Jeho spoluhráč Vladimír Darida chyběl kvůli zranění kolena. Za Norimberk v 84. minutě neproměnil penaltu Mikael Ishak. 

Mönchengladbach neproměnil v prvním poločase proti Leverkusenu penaltu, kterou kopal Thorgan Hazard. Ve druhé půli se ale dočkal reparátu. V 55. minutě skóroval z penalty Jonas Hofmann a Fabian Johnson o tři minuty později po krásné kombinaci na jeden dotek s Raffaelem stanovil skóre 2:0.

Bayernu pomohla v závěru sporná penalta

Hosté dlouho drželi naději na bodový zisk, ale favorit pod vedením nového trenéra Nika Kovače dvěma góly v posledních deseti minutách rozhodl. Zahajovací zápas v bundeslize vyhrál bavorský velkoklub šestým rokem po sobě.

Je nám líto, video expirovalo.
Bayern vykročil za obhajobou titulu skalpem Hoffenheimu

V souboji mistra s třetím týmem minulého ročníku otevřel skóre ve 23. minutě Müller, který se trefil hlavou po rohovém kopu. Po necelé hodině hry inkasoval i Neuer, jenž vinou dlouhé zdravotní pauzy nestál v brance Bayernu téměř rok. Po průniku do vápna ho střelou k levé tyči překonal Szalai.

Druhý gól dali Mnichované z opakované penalty. Při prvním pokutovém kopu nařízeném za faul na Ribéryho kanonýr Lewandowski neuspěl. Robben sice z dorážky poslal míč do sítě, ale sudí po konzultaci s videem branku neuznal, protože Nizozemec příliš brzy vběhl do vápna. Opakovaný pokus už Lewandowski proměnil. V nastaveném čase se ovšem dočkal přesného zásahu i Robben. Český reprezentant Pavel Kadeřábek odehrál v dresu hostí celý zápas.

Německá fotbalová liga - 1. kolo:

Bayern Mnichov - Hoffenheim 3:1 (23. Müller, 82. Lewandowski z pen., 90.+1 Robben - 58. Szalai), Brémy - Hannover 1:1 (85. Gebre Selassie - 76. Weydandt), Düsseldorf - Augsburg 1:2 (39. Raman - 57. Hinteregger, 76. Hahn), Freiburg - Eintracht Frankfurt 0:2 (10. Müller, 82. Haller), Hertha Berlín - Norimberk 1:0 (27. Ibiševič), Wolfsburg - Schalke 2:1 (33. Brooks, 90.+4 Ginczek - 86. Bentaleb z pen.), Mönchengladbach - Leverkusen 2:0 (55. Hofmann z pen., 58. Johnson), Mohuč - Stuttgart 1:0 (76. Ujah), Dortmund - Lipsko 4:1 (21. Dahoud, 40. vlastní Sabitzer, 43. Witsel, 90.+1 Reus - 1. Augustin).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články