Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Gebre Selassie: Je lepší jet na Euro po úspěchu než po nějaké depce

Bad Waltersdorf (Rakousko) - S Libercem zažil sezonu snů, kterou ještě touží korunovat na evropském šampionátu. Fotbalový obránce Theodor Gebre Selassie českou reprezentaci touží "nakazit" vítěznou náladou. Pětadvacetiletý zadák je pro kouče Michala Bílka jasnou volbou na pravý kraj obrany, byť obránce s etiopskými kořeny v národním týmu debutoval teprve před rokem.

Theodor Gebre Selassie
zdroj: ČTK autor: Martin Gregor

"Sezona byla zatím opravdu dobrá a teď je ještě možnost ji o něco vylepšit," řekl Gebre Selassie v rakouském Bad Waltersdorfu, kde je s českou reprezentací na soustředění před ME.

Gebre Selassie prý měl hned po titulu v hlavě myšlenky na reprezentaci. "Těch největších akcí jsem se ani moc neúčastnil, udržoval jsem se tréninkem. Hned v neděli po posledním zápase jsem myslel na to, že pojedu pryč s reprezentací," řekl Gebre Selassie. Na šampionát se mu prý s mistrovským titulem v kapse pojede lépe, než kdyby s Libercem v dostizích o ligový titul neuspěl. "Je lepší jet na šampionát po úspěchu než po nějaké depce," vysvětlil Gebre Selassie.

Blížící se Euro vnímá i jako šanci, jak na sebe upozornit. Gebre Selassie netají, že by se nebránil zahraničnímu angažmá. "Mistrovství Evropy je šance se ukázat. Ale nechci být nervózní nebo mít strach. Jen bych si to všechno kazil. Vždyť by na mistrovství chtěla jet spousta lidí," uvedl Gebre Selassie.

Pudil se už vzpomínkami na ztracené Euro 2008 netrápí

Daniel Pudil prošel už několika zahraničními kluby. Na jaře si vyzkoušel italskou ligu při hostování v Ceseně, zatímco v lednu se na pět let upsal španělské Granadě. V Ceseně, v jejímž dresu se třeba blýskl gólem proti AC Milán, nepomohl zabránit sestupu. Teď je zvědavý, kudy se jeho kariéra bude ubírat dál. Smluvně vázaný je v Granadě, vyloučen ale není ani další přesun. O Pudila prý stojí další italský klub Udine. Pikantní je, že Udine i Granadu vlastní italský podnikatel Giampaolo Pozzo.

"V Itálii se mně hodně líbilo, ale i Španělsko je krásná destinace. Rozhodující slovo bude mít Granada, ta na mě má práva. Když se mi povede Euro, třeba se ozvou i větší kluby," přemítal Pudil. Na ME má šanci hrát v základní sestavě, protože stabilní levý bek Michal Kadlec se podle kouče Michala Bílka přesune do středu obrany. A Pudil tak zřejmě svede pomyslný souboj s Davidem Limberským.

Pudil se vrátil ve vzpomínkách o čtyři roky zpátky, vybavil si zklamání a vztek, které prožíval, když na poslední chvíli přišel o evropský šampionát. Pudila o minulý šampionát připravila "klukovina": zapletl se do potyčky, když prý až příliš provokativně slavil vítězství v lize před právě sestoupivšími hráči Bohemians 1905.

Pudil pak měl zlomenou zápěstní kůstku a sen o Euru se mu rozplynul. "Neřekl bych, že to bylo mojí vlastní chybou. Do svědomí by si měl sáhnout někdo jiný. Ten člověk dobře ví, o kom je řeč. Je někde jinde, než jsem dnes já. Beru to jako satisfakci," uvedl Pudil, aniž by chtěl být konkrétní. "Všechno zlé je pro něco dobré. Nejel jsem sice na Euro a těžko dnes říct, kde jsem mohl být. Ale pak jsem stejně přestoupil do Genku, kde jsem strávil krásné tři roky," uvedl Pudil, který v belgickém týmu vyhrál domácí soutěž, pohár a v této sezoně si na podzim zahrál také v Lize mistrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články