Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Gabbia vyhlavičkoval AC Milánu výhru v derby, při debutu zazářil Gudmundsson

Městské derby rozhodl ve prospěch 2:1 pro AC Milán Matteo Gabbia, jenž trefil gól hlavou až v 89. minutě. Albert Gudmundsson, který v létě Fiorentinu posílil i přes dlouhodobé zranění, oslavil svůj debut první výhrou sezony. Islandský útočník proměnil dvě penalty a zajistil tak triumf 2:1 nad fotbalisty Lazio Řím. Premiérové vítězství v ročníku si připsali také hráči Boloni na hřišti Monzy, AS Řím porazil Udine hladce 3:0.

Matteo Gabbia rozhodl městské derby
zdroj: Reuters autor: Alessandro Garofalo

V milánském derby šlo jako první do vedení AC. Po působivé individuální akci se potřetí v sezoně prosadil Pulisic, a posunul se tak na dělené druhé místo tabulky střelců. Jednogólový náskok ale Rossoneri udrželi jen 18 minut.

Po Martínezově přihrávce srovnal Dimarco. Na konci osmé desetiminutovky Leao a Abraham ještě ve svých šancích selhali, ale v 89. minutě se ze standardní situace hlavou prosadil obránce Gabbia a rozhodl o výhře AC.

Svěřenci Paula Fonsecy v městském derby zvítězili po šesti porážkách v řadě. Portugalský trenér tak zřejmě unikl předčasnému konci ve funkci, o kterém se spekulovalo v médiích. Inter si připsal první porážku v sezoně a v tabulce je s osmi body na šestém místě. AC Milán má stejně bodů, ale vinou horšího skóre je o příčku níže.

Debutant Gudmundsson dvěma penaltami zařídil první výhru Fiorentiny

Jako první udeřilo Lazio. Čtyři minuty před poločasem se po Tavaresově centru ze standardky hlavou prosadil obránce Gila. O poločasové přestávce poslal domácí trenér Palladino do hry Gudmundssona a ten se za tři minuty radoval z proměněné penalty po faulu Guendouziho na Comuzza.

V 86. minutě mohl francouzský záložník svůj penaltový zákrok odčinit, ale ve velké šanci hlavičkoval jen do břevna. O dvě minuty později navíc Tavares fauloval ve vápně a z pokutového kopu Gudmundsson otočil skóre. Fiorentina se po prvním vítězství vyšvihla na 10. místo, Lazio je o tři příčky výše.

Boloňu v Monze poslal ve 24. minutě do vedení hlavou Urbaňski. Domácí srovnali dvě minuty před poločasem poté, co brankář Ravaglia neudržel střelu Maldiniho a vyražený míč pohotově usměrnil do sítě Djurič. Rozhodující moment na 2:1 přišel deset minut před koncem, kdy se dělovou ranou zpoza vápna prosadil dvacetiletý argentinský talent Castro.

Boloňa po historicky úspěšné minulé sezoně, v níž obsadila čtvrté místo v ligové tabulce, do nového ročníku vstoupila třemi remízami a jednou porážkou. V týdnu navíc zahájila svou premiérovou účast v Lize mistrů domácí bezbrankovou remízou s Šachtarem Doněck. První soutěžní výhra přišla až nyní v pátém kole Serie A.

AS Řím v týdnu odvolal trenéra Daniele De Rossiho poté, co v prvních čtyřech kolech ani jednou nezvítězil. Nahradil jej bývalým trenérem FC Turín Ivanem Juričem a devětačtyřicetiletý Chorvat svému týmu naordinoval vítěznou taktiku hned v prvním zápase. Domácí poslal do vedení v 19. minutě Dovbyk. Ve druhém dějství tříbodový úspěch Římanů pojistili Dybala z penalty a střídající Baldanzi. Jednadvacetiletý záložník se v dresu AS Řím trefil vůbec poprvé.

Italská fotbalová liga – 5. kolo:

Fiorentina – Lazio Řím 2:1 (49. a 90. obě z pen. Gudmundsson – 41. Gil), Monza – Boloňa 1:2 (43. Djurič – 24. Urbaňski, 80. Castro), AS Řím – Udine 3:0 (19. Dovbyk, 49. Dybala z pen., 70. Baldanzi), Inter Milán – AC Milán 1:2 (28. Dimarco – 10. Pulisic, 89. Gabbia).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články