Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Funkcionář přiznal, že o pořadateli MS hlasoval za peníze, ty však nedostal

Bývalý funkcionář FIFA přiznal korupci. Rafael Salguero americkým úřadům přiznal vinu v souvislosti s úplatkářským skandálem týkajícím se volby pořadatele letošního mistrovství světa. Někdejšímu šéfovi národního svazu Guatemaly byly za jeho hlas nabídnuty stovky tisíc dolarů.

FIFA se topí v korupčních skandálech
zdroj: Reuters autor: Arnd Wiegmann

Salguero přiznal vinu v roce 2016 a tento týden by měl v jeho případu newyorský soud vynést rozsudek. V úterý zveřejnil soud dva roky staré dokumenty, v nichž funkcionář o úplatcích mluví.  

Nyní dvaasedmdesátiletý Salguero byl v letech 2007 až 2015 členem výkonného výboru světové federace FIFA. Úplatek mu během letu z Mexika do Guatemaly nabídl člověk, jehož jméno je v dokumentu začerněno, stejně jako země, pro kterou měl Salguero hlasovat.  

Guatemalský funkcionář přiznal, že dal při volbě MS 2018 hlas té zemi, které podle dohody měl, peněz se však nedočkal. "Tři nebo čtyři týdny po volbě jsem volal na dohodnuté číslo, ale nikdo to nezvedal ani nezavolal zpátky. Chtěl jsem tomu člověku sdělit, že jsem hlasoval pro (...), a dohodnout se na převzetí peněz," řekl Salguero vyšetřovatelům.  

V roce 2010 se rozhodovalo najednou o pořadatelích šampionátů v letech 2018 a 2022 a volby provázelo podezření z korupce. Letošní světový šampionát uspořádalo Rusko, za čtyři roky se bude hrát v Kataru.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články