Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Francouzi a Jihoafričané dohráli, postupuje Uruguay a Mexiko

Bloemfontein/Rustenburg - Fotbalisté Francie titul vicemistrů světa na šampionátu v JAR neobhájí. V závěrečném utkání skupiny A podlehli 1:2 domácí reprezentaci a v turnaji končí stejně jako soupeř, který zůstal na nepostupovém třetím místě. Výběr pořadatelské země vypadl už po základní skupině poprvé v historii. Fotbalisté Uruguaye porazili Mexiko 1:0. Zatímco Uruguay ovládla skupinu A se dvěma výhrami a bez inkasovaného gólu, Mexiko dosáhlo účasti ve vyřazovacích bojích díky lepšímu skóre před domácí Jihoafrickou republikou. Informace přináší také server msfotbal.cz.

Výběr končícího kouče Domenecha doznal po skandálech posledních dnů hned šesti změn, ale i bez kapitána Evry a dalších opor - ze sestavy vypadli také Eric Abidal, Jérémy Toulalan, Sidney Govou a Florent Malouda - dopil kalich hořkosti do úplného dna. Chvíli se mohlo zdát, že nová krev vnese do hry francouzského celku zvýšenou snahu. Ve čtvrté minutě se mezi obránce dostal Gignac, ale ze slibné pozice vyslal Josephsovi jen propagační pozdrav přímo do rukavic.

Po čtvrthodině převzali otěže zápasu na dlouhý čas domácí. Francouzská obrana ponechala ve 20. minutě trestuhodně nekrytého Khumala, který po rohu hlavou z malého vápna otevřel skóre. Další ránu zasadil Francouzům špílmachr Gourcuff. V pokutovém území soupeře v hlavičkovém souboji loktem udeřil do tváře Sibayu a Domenechův tým šel na 65 minut do deseti.

Reportáž z utkání JAR – Francie sledujte zde.

Reportáž z utkání Mexiko – Uruguay sledujte zde.

V přesilovce domácímu výběru ještě vzrostlo sebevědomí a aktivitu také brzy korunoval Mphela, který přes Clichyho dorazil do sítě přihrávku Masilely. Úpadek Francie mohl přerůst v debakl, kdyby už o minutu později nebyl další gól neuznán pro těsný ofsajd.

I po obrátce diktovali tempo Afričané a další pohromě zabránila tyč, kterou v 51. minutě orazítkoval neudržitelný Mphela. Francouzi si s ním absolutně nevěděli rady; Mphela o sedm minut později vyprášil Llorisovi rukavice jedovatou střelou z dálky. Zničehonic přišel úder Francie. Jednou z mála povedených akcí v 70. minutě rozebrala soupeřovu defenzivu a Malouda po Ribéryho přihrávce před prázdnou brankou snadno snížil. Podkopal postupové naděje JAR, výhru jí však nevzal.

Francouzská ministryně rozplakala trucující fotbalisty

Uklidnit rozjitřené emoce ve francouzském táboře přiletěla před posledním zápasem ministryně sportu Roselyne Bachelotová. Po narychlo svolané schůzce s hráči před zápasem s Jihoafrickou republikou prohlásila, že se rozhádaní fotbalisté rozplakali. "Jak byste chtěli, aby si vás lidé zapamatovali? Jaký obraz chcete za sebou zanechat?" apelovala na fotbalové hvězdy, které po sporech s vedením výpravy hrozily bojkotem dnešního zápasu. Připomněla jim, že svou zemi zklamali a teď mají poslední šanci to napravit. Po schůzce řekla novinářům, že jí hráči zatleskali a pak se rozplakali.

Kouč Jihoafričanů Alberto Parreira své svěřence po utkání chválil. "Jsem na své hráče hrdý, dělali celé zemi čest. Musíte se přece znovu podívat, proti komu jsme hráli. Jaké hráče tady měli ostatní," prohlásil trenér, který klíčový moment viděl v úvodu druhé půle a nevyužité příležitosti Mphely. "Kdyby za stavu 2:0 nešel míč do tyče, tak bychom postoupili," mínil Parreira, jenž na čtvrtý pokus v roli trenéra dokázal porazit Francii. "Jsme smutní a zklamaní. Chlapci k zápasu přistoupili solidárně, ale když to nejde, tak to nejde. Teď se všichni cítíme špatně," řekl trenér Francie Domenech.

Uruguay je v osmifinále po 20 letech, Mexiko postoupilo popáté v řadě

Mexiko i Uruguay na stadionu Royal Bafokeng v Rustenburgu od prvních minut otevřenou útočnou hrou vyvracely spekulace o předem domluvené remíze, která by jim zajistila postup mezi nejlepších šestnáct bez ohledu na výsledek souběžně hraného utkání Francie-JAR. Už v šesté minutě se dostal kanonýr Suárez za mexickou obranu, ale z úhlu netrefil branku. Uruguayský výběr byl aktivnější i v dalším průběhu. Po dvaceti minutách hry měli největší šanci prvního poločasu mexičtí fotbalisté, ale krajní záložník Guardado trefil povedenou dalekonosnou ranou z 30 metrů pouze břevno.

Po oboustranném uklidnění hry padla branka na konci poločasu z ojedinělé akce. Cavani nacentroval na svého útočného partnera Suáreze a nejlepší střelec nizozemské ligy přesnou hlavičkou dal svou premiérovou branku na šampionátu.

Do druhé půle nastoupili aktivněji vedoucí Uruguayci, kteří mohli po osmi minutách zdvojnásobit vedení. Na Forlánův trestný kop si naskočil kapitán Lugano, ale jeho dobře mířenou hlavičku reflexivně vyrazil mexický brankář Pérez. Mexičané se pokusili o nápor, protože věděli, že Jihoafričanům stačí k postupu vstřelit dvě branky oslabené Francii. Gólovou šanci si ale svěřenci trenéra Aguirreho vytvořili jedinou; v 64. minutě nebezpečnou hlavičkou těsně minul branku obránce Rodriguez.

"Jsme velmi šťastní. Uruguay je od téhle chvíle pro každého složitějším soupeřem," prohlásil třiašedesátiletý kouč, který zároveň ocenil bojovný výkon Mexika. "Dali nám zabrat. Měli jsme v utkání špatné momenty, ale i ty dobré. Ale to bylo dáno nedostatkem zkušeností," řekl Tabárez. Trenér Mexika Javier Aguirre ocenil hru protivníka, který i ve třetím zápase skupiny udržel čisté konto a jeho tým nepustil prakticky do žádné brankové příležitosti. "Uruguay byla velmi silný a koncentrovaný soupeř. Udělali jsme hodně chyb," prohlásil jednapadesátiletý kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články