Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Fousek: Realizační tým má důvěru a podporu, cílem je postup na Euro 2024

Reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý má i po sestupu do divize B Ligy národů důvěru Fotbalové asociace ČR. Předseda Petr Fousek věří, že si Češi brzy vybojují zpět účast v elitní skupině. Potěšilo ho, že národní tým ve společnosti tří účastníků mistrovství světa ukázal konkurenceschopnost, vyloženě ho zklamal pouze domácí sobotní debakl 0:4 s Portugalskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švýcarsko - Česko

"Naším jednoznačným cílem teď je postup na mistrovství Evropy 2024 do Německa. Trenér Jaroslav Šilhavý a celý realizační tým má důvěru a podporu," uvedl Fousek.

Čechy odsoudila k sestupu z elitní skupiny Ligy národů úterní porážka 1:2 ve Švýcarsku, po níž zůstali poslední v tabulce, kterou ovládlo Španělsko.

"Všichni tři naši soupeři ve skupině jsou účastníky letošního mistrovství světa v Kataru a mají vysokou kvalitu, což se potvrdilo. Nejsem spokojený s tím, že tým klesl do úrovně B Ligy národů, tam však sestoupila i jiná věhlasná mužstva v čele s Anglií. To jen potvrzuje náročnost úrovně A," řekl Fousek.

"Sestup je také zapotřebí hodnotit v kontextu toho, že jsme nastupovali proti Portugalsku, Španělsku a Švýcarsku. Předsedové všech těchto asociací mi vyjadřovali při vzájemných zápasech respekt k českému fotbalu. Pro naše hráče šlo o mimořádnou možnost na této úrovni sbírat zkušenosti, které se jim budou hodit v následujících letech," prohlásil Fousek.

Doufá, že se národní tým mezi špičkou znovu objeví. "Zároveň jsme poznali, že skupina A nabídne českému fanouškovi atraktivní zápasy se špičkovými týmy, které jsou zajímavé také pro asociaci. Pevně věřím, že zpět do ligy A v dalším ročníku Ligy národů zase postoupíme," konstatoval Fousek.

Zklamal ho souboj v Edenu s Portugalci, kteří uštědřili Čechům nejtěžší domácí porážku v samostatné historii.

"V ostatních utkáních jsme však ukázali, že tým je konkurenceschopný i proti věhlasnějším soupeřům. Mistrovství Evropy a mistrovství světa mají pro nás hlavní význam. Liga národů je nová soutěž, která prokázala svoji životaschopnost, protože ještě před pár lety bychom domlouvali přátelské zápasy," uvedl Fousek.

Potěšil ho úterní postup jednadvacítky z baráže s Islandem na mistrovství Evropy 2023 v Rumunsku a Gruzii. "Tým ukázal sílu i psychickou odolnost, když v základní skupině zaostal jen o tři body za favorizovanou Anglií a následně zvládl i zrádnou baráž s Islandem. Trenér Jan Suchopárek osvědčil důvěru, kterou jsme v něj vložili," uvedl někdejší expert UEFA a FIFA.

"Jsem přesvědčený, že naše 'lvíčata' mohou uspět i na závěrečném turnaji, který zároveň slouží jako kvalifikace na olympijské hry 2024 v Paříži. Tým dostane v následujících měsících před mistrovstvím Evropy ze strany Fotbalové asociace maximální podporu," řekl Fousek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články