Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Fousek: Rád bych uskutečnil programové změny v českém fotbale

Praha – Stabilizovat Fotbalovou asociaci ČR, vytvořit z ní transparentní organizaci se silnější důvěryhodností a vyřešit financování. S takovým cílem jde do volby předsedy FAČR jeden ze tří kandidátů Petr Fousek. Když pak nastane správná chvíle, rád by posílil i prestiž českého fotbalu v zahraničí a získal pozici ve výkonném výboru UEFA, kde český zástupce chybí od roku 2002. 

"Rád bych uskutečnil programové změny v českém fotbale. Dnes je to hlavně o stabilizaci asociace, zajištění financování a posílení důvěryhodnosti navenek i dovnitř," řekl Fousek a dodal. "Je třeba zásadně změnit pohled na fotbal. Fotbal přežije všechno. Ale za jakou cenu? Potýká se s celou řadou negativních faktorů a je třeba s tím bojovat."

Čtyřiapadesátiletý Fousek je zkušený fotbalový funkcionář, který vedl na FAČR mezinárodní oddělení, následně byl generálním sekretářem a působil i v komisích futsalu FAČR, UEFA a FIFA. Rovněž je mezinárodním delegátem i v zápasech Ligy mistrů a šéfoval organizačnímu výboru při pořadatelství mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

"Získání důvěry je pro fotbal jediná cesta. Třeba teď při podání kandidatury se mě nikdo neptal, jestli mám podíl v nějakém klubu. FAČR ani nemá směrnice o střetu zájmů. To je nástroj, který by se dal snadno zavést. Všechno lze vylepšit a prohloubit. Nástrojů může být více," naznačil Fousek.

Je nám líto, video expirovalo.
Fousek: Kvůli skandálům přijde vniveč spousta dobré práce

"Tím, že se pohybuji ve fotbale dlouho, mám za sebou renomé, na základě kterého jsem byl osloven. Ta podpora mě zavazuje. Teď záleží na fotbalu samotném, jaký zvolí krok," uvedl Fousek, jenž kandiduje na předsedu společně s generálním ředitelem firmy Ondrášovka Liborem Dubou a šéfem marketingové firmy STES Martinem Malíkem.

"Mohu nabídnout zkušenosti s řízením asociace, kterou jsem prošel od píky. Byl jsem sedm let generálním sekretářem. Mám odbornost, jazyky, kontakty, jsem týmový hráč a dlouho se pohybuji v UEFA a FIFA," vyjmenoval Fousek.

Rád by získal pro český fotbal vyšší postavení v Evropě. "V případě svého zvolení mám předpoklady pro to, abych se mohl pokusit dostat do výkonného výboru UEFA, kde nemá český fotbal zastoupení od odchodu pana Chvalovského. Český fotbal může fungovat i bez toho, pokud ale ta možnost je, tak je povinností se o to pokusit," prohlásil Fousek.

Petr Fousek na Andrově stadionu v Olomouci
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Jako předseda by chtěl udržovat pevné vztahy mezi regionálním a profesionálním fotbalem, které se v posledních letech rozdělují po odloučení profesionálního fotbalu od FAČR do LFA.

"Soužití profesionálního a regionálního fotbalu je zásadní. Profesionální fotbal do situace ve FAČR rozhodně má co mluvit. Naopak je třeba dialog mezi profesionálním a regionálním fotbalem prohloubit. Nemůžete tělo přetrhnout v půli, aby nohy šly jedním směrem a trup jiným," přirovnal Fousek.

V současnosti byl mimo jiné poradcem předsedy Miroslava Pelty, který je obviněn z možného zneužití dotací z MŠMT. Fousek o tom ale nic nevěděl. "Jako jeho poradce jsem se mu snažil radit nejlépe ve věcech, na které se mě tázal, ale celou řadu věcí si on dělal sám. O tom nemají ponětí ani členové výkonného výboru," prohlásil.

Při shánění peněz pro fotbal by ale upřednostňoval jiný postup. "Schopnosti pana Pelty při shánění peněz byly mimořádné. Tím, že to stálo na jednotlivci, to ale neslo rizika. Já jsem pro to, aby byl fotbal co nejstabilnější, aby se o peníze mohl ucházet jako instituce," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články