Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Fotbalovými mistry světa jsou poprvé Španělé

Johannesburg - Fotbalisté Španělska slaví svůj první titul z mistrovství světa. Úřadující mistři Evropy přepsali vlastní historii poté, co v dnešním finále v jihoafrickém Johannesburgu zdolali Nizozemsko 1:0 po prodloužení, v němž čtyři minuty před koncem rozhodl záložník Andrés Iniesta. Nizozemci, kteří v nejhorší možnou chvíli přerušili svoji sérii 25 zápasů bez prohry, naopak ve finále neuspěli už potřetí; dnešní nevydařený pokus byl další promarněnou šancí po letech 1974 a 1978. V závěru prodloužení neustáli sílící tlak Španělska. Jihoevropanům nahrálo i to, že soupeř posledních jedenáct minut hrál bez vyloučeného obránce Heitingy. Další informace přináší internetový speciál msfotbal.cz.

Devatenácté mistrovství světa tak poznalo svého osmého vítěze, Španělé se zařadili k Brazílii, Itálii, Německu, Argentině, Uruguayi, Anglii a Francii. Španělsko je také prvním evropským týmem, který titul získal mimo "starý" kontinent.

Reportáž z utkání Nizozemsko - Španělsko sledujte zde

V prvním vzájemném soutěžním utkání od roku 1983 Nizozemci okamžitě naznačili, že španělské favority chtějí vyvést z míry velmi agresivní hrou až za hranicí únosnosti. Jen co v úvodu dvakrát zahrozil španělský ofenzivně naladěný obránce Sergio Ramos, začali si "oranjes" zjednávat respekt na hřišti tvrdými zákroky.

A Španělé se hodně zlobili na anglického sudího Webba, který jim přinesl smůlu už při jejich zahajovacím utkání na MS a prohře se Švýcarskem, že nevyloučil Van Bommela po zákroku na Iniestu a hlavně poté, co De Jong kopačkou trefil Xabiho Alosna přímo do hrudníku. 

Nizozemci se před zápasem pyšnili dlouhou sérií bez porážky, ale proti úřadujícím mistrům Evropy zvolili opatrnou a defenzivní taktiku. První ohrožení španělské branky připravil stoper Mathijsen, který ale po rohovém kopu v nadějné pozici špatně trefil míč.


Mnohem blíže k vedoucí brance měl v druhém poločase ofenzivní tahoun Nizozemska Robben. Po hodině hry si naběhl na Sneijderovu kolmici, ale při samostatném úniku ztroskotal na svém bývalém spoluhráči z Realu Madrid Casillasovi, který tak dál úspěšně hájil své čisté konto z vyřazovacích bojů.

Španělé sice jako při předchozích utkáních na šampionátu měli míč mnohem častěji na kopačkách než soupeř, ale znovu je brzdily tápání a malá přímočarost ve finální fázi. Zřejmě nebyla náhoda, že v play-off pokaždé soupeře odstranili z cesty díky jedinému gólu. Trápení pokračovalo i dnes, po kiksu nizozemského stopera Heitingy útočník Villa nepřidal svůj šestý gól na turnaji, selhal i Ramos při hlavičce z malého vápna.

Soupeře mohl znovu ztrestat Robben, když se sedm minut před koncem sprintem přehnal přes obránce Puyola a v tísni prohrál svůj druhý velký souboj s Casillasem. Ten tak znovu potvrdil, že mu právem patří kapitánská páska v týmu, kde je ve stínu ofenzivních hvězd.  

Prodloužení naopak patřilo Španělsku. Už po dvou minutách jeho hráči znovu spílali Webbovi, že neodpískal penaltu po střetu Xaviho s Heitingou. Střídající záložník Fábregas vzápětí běžel sám na brankáře Stekelenburga, kterého trefil jen do nohy, místo aby před prázdnou brankou oslovil pětigólového střelce šampionátu Davida Villu.

Na boční síti skončila tečovaná střela Navase a pak se ještě víc zkomplikovala situace Nizozemců poté, co jedenáct minut před koncem Webb po druhé žluté kartě vykázal ze hřiště stopera Heitingu. Přesilovku Španělsko zvládlo, byť se už celý svět chystal na to, že finále stejně jako před čtyřmi lety v Německu rozhodne penaltový rozstřel, v němž se tehdy radovali Italové na úkor Francie.

Přetížená obrana Nizozemska padla pouhé čtyři minuty před koncem prodloužení. Další nový muž na hřišti Torres, který se šampionátem protrápil, našel přesným pasem Iniestu a záložník, jenž před mistrovstvím dlouho bojoval se zraněným lýtkem, ostrou ranou překonal Stekelenburga.

Tím odpálil španělské nadšení, tým dva roky po triumfu na ME stvrdil svoji současnou nadvládu. Naopak zlomená většina Nizozemců se s očima zarudlýma od slz smutně vydala pro třetí světové stříbro. A kapitán Van Bronckhorst se musel smířit se smutným koncem kariéry.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články