Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Fotbalovým králem roku 2010 je Messi

Curych - Zlatý míč FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2010 dnes získal Lionel Messi. Argentinský útočník obhájil loňské prvenství, když v prestižní anketě těsně porazil spoluhráče z Barcelony Španěly Andrése Iniestu a Xaviho Hernándeze. Třiadvacetiletý Messi je mnohými považován za nejlepšího fotbalistu světa, ovšem letos ve Zlatém míči triumfoval poměrně překvapivě, neboť favorizován byl Iniesta. A to především proto, že k výborným výkonům Barcelony přidal spolu se Xavim i titul mistrů světa. Iniesta navíc zařídil vítězný gól ve finále.

Trenérem roku se stal José Mourinho, s nímž Inter Milán vyhrál Ligu mistrů i italskou ligu. Současný kouč Realu Madrid porazil Vicenteho Del Bosqueho, který dovedl Španělsko k premiérovému titulu mistrů světa, i Josepa Guardiolu z Barcelony. Nejlepší fotbalistkou je popáté za sebou Brazilka Marta, která již počtvrté v řadě porazila Němku Birgit Prinzovou. Trojici oceněných doplnila další Němka Fatmire Bajramajová. Německý ženský fotbal kraloval i v trenérské kategorii, kde triumfovala trenérka seniorské reprezentace Německa Silvia Neidová.

Na slavnostním vyhlášení v Curychu byly uděleny i další trofeje. Puskásovu cenu za nejhezčí gól získal Turek Hamit Altintop za svůj volej v kvalifikačním utkání proti Kazachstánu. Cenu mu předal brankář Andrej Sidělnikov, kterému Altintop gól dal. Cenu fair play obdržela ženská reprezentace Haiti do 17 let, která se musela vypořádat s následky ničivého zemětřesení. Cenu prezidenta FIFA získal jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu za pomoc při pořádání mistrovství světa.

Vyhlášena byla i nejlepší jedenáctka roku podle názoru více než padesáti tisíc profesionálních fotbalistů. Ti do branky zvolili Španěla Ikera Casillase, který dostal přednost před jediným nominovaným zástupcem České republiky Petrem Čechem. I v této kategorii vládla Barcelona, která měla mezi jedenácti vybranými hráči hned šestičlenné zastoupení. Iniestu, Xaviho a Messiho doplnili stopeři Carles Puyol a Gerard Piqué a útočník David Villa. Jedenáctku poté doplnila trojice z Interu Milán Maicon, Lúcio a Wesley Sneijder a Cristiano Ronaldo z Realu Madrid.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články