Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fotbalový svaz bude po minulém vedení vymáhat milionové ztráty

Praha - Podle představitelů fotbalového svazu forenzní audit dokázal, že při hospodaření minulého vedení ČMFS došlo v letech 2006 až 2009 k finančním ztrátám. Ušlé prostředky bude vedení svazu po svých předchůdcích vymáhat. Pokud by byla zjištěna trestní odpovědnost, pak budou padat trestní oznámení. Podle předsedy svazu Ivana Haška jde o miliony korun. Příslušné funkcionáře pošle svaz také k fotbalové disciplinární komisi. Vedení ČMFS už podalo podnět k zahájení řízení s bývalým předsedou svazu Pavlem Mokrým, někdejšími místopředsedy Vlastimilem Košťálem, Jaroslavem Vackem a Jiřím Kubíčkem a sekretářem svazu Rudolfem Řepkou.

Zodpovědnost nebude ve všech případech stejná. Hašek například připomněl, že Kubíček na nešvary dlouhodobě upozorňoval a navíc byl 22 měsíců v disciplinárním trestu, během kterého nemohl hospodaření nijak ovlivňovat.

Hašek po dnešním jednání výkonného výboru prohlásil, že všechny kauzy svaz dotáhne až do konce. Pokud advokátní kancelář zjistí porušení zákonů, pak je svaz připraven podat i trestní oznámení. "Zvolili jsme občanskoprávní řízení, abychom zaručili co největší informovanost veřejnosti a zrychlili průběh, který můžeme navíc aktivně ovlivňovat. U některých kauz je rychlost na místě, protože hrozí promlčení," uvedl předseda svazu.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce vedení ČMFS

Ivan Hašek:

"Výkonný výbor jednomyslně odsouhlasil, že v letech 2006 až 2009 hospodařením svazu vznikla fotbalu ztráta a tu budeme vymáhat všemi dostupnými prostředky. Nároky budeme uplatňovat s pomocí vybrané advokátní kanceláře civilně právní cestou, a pokud se zjistí provinění proti zákonům, pak podáme trestní oznámení."

První muž českého fotbalu vyjmenoval také kauzy, v nichž podle auditu došlo ke ztrátě. Jde o prodej nemovitosti v pražské Kozí ulici, projekt Národního stadionu, prodej vstupenek na MS 2006, ME 2004 a 2008. Jde také o případ brněnského fotbalisty Martina Suse, kterému má svaz vyplatit desetimilionové odškodné za omezení činnosti při přestupu do zahraničí kvůli nevydání mezinárodní transferkarty. Prošetřují se také další případy v hospodaření marketingové společnosti STES.

Hašek odmítl špatné hospodaření označit za krádež. "Ztráta a krádež jsou dva různé pojmy. Jestliže se kradlo, budou za to konkrétní osoby pykat. Teď bych ale slovo 'kradl' ještě nepoužil," prohlásil Hašek.

V některých případech prý obě strany už našly společnou řeč

"Nechci být zatím konkrétní, ale v některých kauzách dojde zřejmě k tomu, že nám partneři v budoucnu naši ztrátu vynahradí," uvedl místopředseda svazu Jindřich Rajchl s tím, že pro některé společnosti bude lepší mimosoudní vyrovnání než případná žaloba.

Rajchl se zastal bývalého předsedy Jana Obsta, u kterého audit upozorňoval na nezvykle vysoké odměny za poradenskou práci pro svaz při plánování stavby Národního stadionu. V té době už Obst nebyl představitelem ČMFS. "Je třeba být spravedlivý. V tomto případě šlo o součty měsíčních platů," uvedl Rajchl. Víc než jednotlivé kauzy mu prý na hospodaření minulého vedení vadilo, jak špatně byly kontrolovány svazové výdaje.

Českomoravský fotbalový svaz
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články