Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fotbalový svátek může začít. Reprezentace okusí v Edenu hvězdnou Brazílii

Velký fotbalový svátek čeká reprezentaci i domácí fanoušky. Češi sehrají v Edenu přátelský zápas s pětinásobným mistrem světa Brazílií, které však bude chybět hlavní tahák v podobě útočníka Neymara. Kanárci se představí v Praze podruhé a po 63 letech. Tým Jaroslava Šilhavého chce hlavně napravit dojem po výprasku 0:5 v úvodním utkání evropské kvalifikace v Anglii, kde utrpěli nejvyšší porážku v samostatné historii. Přímý přenos utkání sledujte od 20:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Alisson Becker v dresu Brazílie
zdroj: AP autor: Zhong Zhenbin

S Brazílií si samostatná reprezentace zahrála dosud jen v roce 1997, kdy v semifinále Poháru FIFA prohrála 0:2. Z 18 vzájemných duelů vyhrál český a československý tým jen dva, naposledy v roce 1968 v Bratislavě 3:2. "Zahrát si proti Brazílii je něco, po čem touží každý hráč na světě," říká Šilhavý.

Fotbalová asociace ČR zaplatila za získání Brazilců zhruba dvacet milionů korun, což ze zápasu činí nejnákladnější akci v české historii. Nejlevnější vstupenka přišla na tisíc korun, po všech se okamžitě zaprášilo.

Zkrátka kanárci. Ti velcí a slavní. "Všichni se na ně těšíme. Věřím, že se z porážky s Anglií otřepeme a naopak nás to posílí. Brazilští hráči hrají po celém světě, patří k nejlepším. Brazílie je prostě pojem. I když půjde o přípravný zápas, bude jej bezpochyby sledovat celý svět. Věřím, že sehrajeme důstojnou roli," řekl Šilhavý.

"Výsledek z Anglie vypadá blbě, ale zase ve fotbale, jak jdou zápasy rychle po sobě, není nic staršího než včerejšek. Udělali jsme si hodnocení na videu a prostě jedeme dál. Už je to za námi. Teď je potřeba českému lidu ukázat, že to chceme napravit," uvedl obránce Ondřej Čelůstka.

Brazilci jsou s pěti prvenstvími historicky nejúspěšnějším týmem mistrovství světa. Poslední titul ale získali v roce 2002 a od té doby skončili čtyřikrát bez medaile. Na loňském šampionátu podlehli ve čtvrtfinále Belgii 1:2. Od té doby šestkrát za sebou vyhráli bez inkasované branky, až v sobotu ukončila jejich vítěznou sérii senzační remíza 1:1 s Panamou. "Kanárci" se chystají na letní jihoamerické mistrovství.

"První půle byla katastrofální, druhá už normální. Samozřejmě fanoušek by chtěl vidět proti Panamě vítězství, ale nepanikaříme. Věřím, že s Českem předvedeme lepší hru," řekl brazilský kouč Tite.

Český tým chce být odvážnější než proti Anglii. Brazilcům kvůli zranění chybí několik hráčů v čele s největší hvězdou útočníkem Paris St. Germain Neymarem. Tite však má k dispozici další nebezpečné ofenzivní hráče Roberta Firmina, Gabriela Jesuse či Philippeho Coutinha.

"Není to o tom, že jsou to jen hračičkové, to už dávno není pravda. I když je to samozřejmě jejich doména, tak teď hrají vysoce organizovaně," upozornil Šilhavý.

Předpokládané sestavy:

ČR: Pavlenka - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Gebre Selassie - Masopust, Souček, Král, Pavelka, Vydra - Schick.

Brazílie: Alisson - Danilo, Marquinhos, Silva, Alex Sandro - Felipe Anderson, Casemiro, Allan - Gabriel Jesus, Firmino, Coutinho.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články