Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Fotbaloví vicemistři světa z Chile jsou Sportovními legendami

Praha - Fotbaloví vicemistři světa z roku 1962 v čele s držitelem Zlatého míče Josefem Masopustem budou na galavečeru Sportovec roku vyhlášeni sportovními legendami. Cenu Emila Zátopka udělil hvězdnému výběru Klub sportovních novinářů. Bývalí českoslovenští reprezentanti letos slaví padesát let od nečekaného úspěchu na světovém šampionátu v Chile. Z tehdejšího výběru trenéra Rudolfa Vytlačila, který se díky svým výkonům nesmazatelně zapsal do historie českého fotbalu, žije dvanáct hráčů.

Ocenění vicemistři světa z roku 1962
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Na slavnostní večer se dostavilo devět medailistů. Vedle Masopusta přišli Titus Buberník, Josef Jelínek, Josef Kadraba, Vladimír Kos, Jan Lála, Václav Mašek, Adolf Scherer a Jozef Štibrányi. Z osobních důvodů se omluvila jen trojice Jozef Adamec, Pavol Molnár, Jiří Tichý. "Toto setkání se spoluhráči je pro mne velký zážitek a přál bych si, aby se opakoval ještě mnohokrát," uvedl Masopust. "Pro mě je to obrovská krásná výzva a zážitek, na který se nedá zapomenout," řekl Štibrányi.

Podle Kadraby budou další setkání záležet i na tom, jak se bude dařit současným a budoucím fotbalovým reprezentantům. "Pokud by doma přišel nějaký větší úspěch, tak to s námi půjde dolů a zapomene se na nás. Pokud ale budou hrát špatně, tak nás možná budou pořád oslavovat," přemítal někdejší útočník.

Pro držitele světového stříbra jde o další setkání v letošním roce. Jelínek, Masopust, Mašek, Štibrányi a Tichý v červnu navštívili Sao Paulo, kde si se svými tehdejšími brazilskými soupeři připomněli padesátileté výročí finále v Chile, které "Kanárci" vyhráli 3:1.

Cena Emila Zátopka se uděluje od roku 2000, kdy ji získal právě čtyřnásobný olympijský vítěz. Loni cenu převzal tenista Jan Kodeš. V roce 2005 byl oceněn Masopust, který je členem týmu "Chilanů". Sportovní kolektiv byl legendou vyhlášen jen před pěti lety, kdy cenu získali hokejoví mistři světa z roku 1947.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články