Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Fotbalovému Baníku Ostrava údajně hrozí bankrot

Ostrava - Fotbalisté Baníku Ostrava mají po nevydařené jarní sezoně další problém. Klub dluží svým věřitelům několikamilionové částky a firma Sporttime, která dodává klubu dresy, kopačky a míče, už na něj podala insolvenční návrh. Baník se proti informacím o hrozícím bankrotu ohradil, nicméně předseda představenstva Tomáš Trucha uznal dluh 2,5 milionu a firmě Sporttime navrhl splácet 100 tisíc měsíčně. Klub údajně přestal splácet závazky v prosinci roku 2007 a nyní jeho dluhy dosahují 3,3 milionu korun.

"Částka, která byla uvedena společností Sporttime, nesouhlasí. Podle účetnictví klubu se jedná o dva miliony korun, které postupně klub i splácí. Rozdíl v částkách je způsoben zřejmě i zmatečným fakturováním společnosti Sporttime, které bylo obvyklé po celou dobu našeho svazku, kdy nám firma dodávala zboží značky Kappa," reagoval manažer Baníku pro vnější vztahy Igor Bruzl v tiskovém prohlášení.    

Vedení klubu zatím čeká na vyrozumění Krajského soudu. "Veškeré informace o insolvenčním řízení jsme zatím získali pouze z médií," oznámil Bruzl s tím, že finanční chod klubu není nijak ohrožen ani omezen. "Důrazně se ohrazujeme proti nařčení, že by klubu hrozil bankrot. Pro příští sezonu jsme obdrželi profesionální licenci, veškeré naše smlouvy jsme poskytli k nahlédnutí licenčnímu manažerovi ČMFS," uvedl Bruzl. Předseda licenční komise svazu Stanislav Rýznar potvrdil, že není důvod, aby s klubem zahájil jednání o odebrání licence na příští ligový ročník.   

Podle něj má komise dostatek informací o současné finanční situaci v klubu. "Se zástupci Baníku jsme seděli, víme, jak bude klub v další sezoně financován. O jeho ekonomické kondici máme přehled. Ale to jsou všechno důvěrné informace, které já nemohu ventilovat ven bez souhlasu klubu," dodal Rýznar s tím, že kauzu ale bude komise monitorovat.

Baník a společnost Kappa se tak po dvouleté spolupráci nerozcházejí zrovna v dobrém. Klub prý na základě špatných zkušeností neuplatnil opci ve smlouvě a od nové sezony si už našel jiného strategického partnera. "Podání insolvenčního řízení je zřejmě důsledkem našeho rozhodnutí," uvedl Bruzl.

Ostrava ještě nedostala peníze za přestup Magery

Devátý celek uplynulé sezony byl celé jaro terčem mediálních spekulací, že
hráčům dluží mzdy. Podle vyjádření představitelů Baníku však některým
fotbalistům scházejí pouze podpisové bonusy v souhrnné částce kolem šesti milionů korun. Základní platy a prémie mužstvo pobírá v plné výši. V
dubnové zprávě o hospodaření Ostrava přiznala celkové nesplacené závazky blížící se 12 milionům korun.

Klub naopak u dalších subjektů vymáhá pohledávky ve výši 30 milionů korun.
Rovné dvě třetiny obnosu se týkají odstupného za přestup Lukáše Magery do rumunského Temešváru a výchovného za odchod reprezentanta Milana Baroše do Galatasaraye Istanbul. Dluh už Ostrava ve spolupráci s ČMFS vymáhá prostřednictvím evropské i světové fotbalové federace.

Baník hospodaří přibližně s částkou 90 milionů korun na sezonu. Město mu
ročně přispívá 16 miliony korun, které na podzim vzhledem k účasti mužstva v Poháru UEFA navýšilo o další dva.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články