Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Fotbalové velmoci si nechtějí z osudí vylosovat Francii

Kapské Město - Od dva týdny starého skandálního postupu přes Irsko v baráži o účast na světovém šampionátu v Jižní Africe je francouzský tým středem zájmu fotbalové veřejnosti a stejně tomu bude i při pátečním losování základních skupin finálového turnaje v Kapském Městě. Obzvlášť neklidně budou jmenovku s nápisem Francie sledovat nasazené týmy, neboť jeden z nich se hned v úvodní fázi mistrovství střetne právě s obhájci stříbrných medailí, které fotbalová federace FIFA mezi osmičlennou "elitu" neposlala. Losování začne v 18:00.

Francouzi do poslední chvíli doufali, že rozhodujícím kritériem pro nasazení budou výsledky z předchozích tří šampionátů, jak tomu bylo při losu pro rok 2006. V takovém případě by se jako mistři světa z domácího šampionátu v roce 1998 a finalisté z minulého turnaje v Německu mezi elitní osmičku pohodlně dostali. Jenže FIFA dala přednost postavení v říjnovém žebříčku. Prý se v žádném případě nejednalo o trest za to, že Francie postoupila na šampionátu neregulérním gólem, jemuž předcházela ruka Thierryho Henryho.

Svěřenci Raymonda Domenecha si tak mohou v Jižní Africe hned ve skupině zopakovat tři a půl roku starý souboj o zlato s Itálií nebo narazit na hlavního favorita Brazílii. "Není to pro nás dobrá ani špatná zpráva. Před třemi lety si každý myslel, že máme snadný los a nakonec jsme se zapotili, abychom prošli dál. Hlavně věřím, že nebudeme ve skupině smrti," uvedl svazový prezident Jean-Pierre Escalettes.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Davidem Kozohorským v pořadu Před polednem

I duely s Anglií či obhájcem bronzu Německem by měly pro výběr galského kohouta velký náboj. "Popravdě Francii bychom zrovna nechtěli," připustil německý kouč Joachim Löw. To Angličané, kteří chyběli na posledním evropském šampionátu, se nebojí vůbec nikoho a klidně by si troufli třeba na Portugalce. Ty potkal stejný osud jako Francii. Přestože v Německu dokráčeli až do semifinále, v pátek budou mezi nenasazenými mužstvy. "Myslím, že se nemusíme obávat nikoho. Naopak nastává čas, kdy se nás pomalu začínají bát ostatní týmy," řekl anglický záložník Steven Gerrard.

Slováci nechtějí Chile

O možných soupeřích se horlivě debatuje i na Slovensku, které bude v osudí velkého turnaje poprvé v historii. Bývalý federální partner patří k outsiderům, ale internacionál Lubomír Moravčík našel mezi 31 možnými soupeři tři přijatelné týmy - domácí celek, Nový Zéland a Alžírsko. "To by podle mě byla skupina, ze které můžeme postoupit," tvrdil účastník šampionátu v roce 1990. Slovenský kouč Vladimír Weiss a jeho svěřenci nechtějí dostat Chile, s nímž nedávno prohráli v přípravě.

Velkolepá devadesátiminutová show bude živě přenášena do více než 200 zemí a zhlédne ji okolo 250 milionů diváků. Jelikož šampionát zavítá na černý kontinent poprvé v historii, chystají pořadatelé blíže představit africkou kulturu, hudbu a tance. Mezi čestnými hosty usednou fotbalové hvězdy jako Franz Beckenbauer nebo Michel Platini i jihoafričtí nositelé Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu a Frederik de Klerk. Někdejší prezident Nelson Mandela promluví k divákům ze záznamu.

Losovacího aktu se zhostí jihoafrická držitelka filmového Oscara Charlize Theronová, její krajané fotbalista Matthew Booth, kapitán ragbyových mistrů světa John Smit a hráč kriketu Makhaya Ntini, etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie a David Beckham.

Rozdělení zemí před losováním:

koš 1 (nasazení): JAR, Brazílie, Španělsko, Itálie, Německo, Argentina, Anglie, Nizozemsko,

koš 2: Japonsko, Korejská republika, KLDR, Austrálie, Nový Zéland, USA, Mexiko, Honduras,

koš 3: Nigérie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Kamerun, Alžírsko, Paraguay, Chile, Uruguay,

koš 4: Francie, Portugalsko, Dánsko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko, Řecko, Srbsko.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články