Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Fotbalové MS zná podobu skupin. Ozdobou bude duel Španělů s Němci, Belgie se utká s Chorvatskem

V katarském Dauhá byly rozlosovány skupiny letošního mistrovství světa ve fotbale. Ve skupině E se spolu střetnou Španělé a Němci, utkají se také Belgie a Chorvatsko ve skupině F. Oficiální zahajovací zápas proběhne 21. listopadu mezi domácím Katarem a Ekvádorem. 

Poprvé v téměř stoleté historii světových šampionátů se los týkal více týmů, než kolik se jich na závěrečném turnaji představí. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu a koronavirové pandemii je zatím známých pouze 29 z 32 účastníků. O tři zbývající místa si osm týmů zahraje až v červnu.

Wales se ve finále evropské baráže utká s vítězem odloženého semifinále mezi Skotskem a Ukrajinou. Dva zápasy interkontinentálního play-off se odehrají v Kataru. Peru narazí na lepšího z duelu SAE - Austrálie a Kostarika se utká s Novým Zélandem.

Dánové opět vyzvou Francii. Žádná sláva?

Obhájci zlata Francouzi se ve skupině D střetnou s Dánskem, Tuniskem a jedním z trojice SAE, Austrálie, Peru. 

"Není to žádná sláva. Raději bychom se vyhnuli Francouzům, protože patří k nejlepším týmům světa a mají skvělé hráče," řekl dánský trenér Kasper Hjulmand. Jeho svěřenci na minulém šampionátu v Rusku ve skupině remizovali s "Les Bleus" 0:0.

Brazílie ve skupině G vyzve Srbsko, Švýcarsko a Kamerun. Dalšího jihoamerického giganta Argentinu v "céčku" čeká Saúdská Arábie, Mexiko a Polsko.

Atraktivní éčko

Zřejmě největším šlágrem základní fáze katarského turnaje bude souboj Španělska s Německem ve skupině E, kterou doplní Japonsko a vítěz druhé interkontinentální baráže Kostarika - Nový Zéland.

"Je to atraktivní a zajímavá skupina. Nebude to snadné, ale máme velké plány. Nemůžete tady dostat lehkou skupinu, všichni účastníci jsou kvalitní. Chceme dojít co nejdál, nejlépe až do finále," uvedl německý kouč Hansi Flick.

Ve skupině F se utkají úřadující vicemistři světa Chorvati s Belgií, která na posledním šampionátu v Rusku získala bronz. Dalšími týmy "efka" jsou Kanada a Maroko. Ve skupině B může dojít na pikantní souboj Anglie s Walesem, nebo Skotskem. Mezi USA a Íránem zase panují napjaté politické vztahy.

Fanoušky bude rozptylovat supertalentovaný hráč

Maskotem mistrovství světa bude chlapec Laíb, jehož jméno v arabštině znamená "supertalentovaný hráč". Laíb pochází z paralelního světa a povzbuzuje všechny k tomu, aby si věřili –⁠ na základě motta "Now is All" (Teď nebo nikdy). Maskota představili katarští organizátoři a světová federace FIFA během losování. 

Složení základních skupin fotbalového mistrovství světa v Kataru:

Skupina A: Katar, Ekvádor, Senegal, Nizozemsko.

Skupina B: Anglie, Írán, USA, Wales/Skotsko/Ukrajina.

Skupina C: Argentina, Saúdská Arábie, Mexiko, Polsko.

Skupina D: Francie, SAE/Austrálie/Peru, Dánsko, Tunisko.

Skupina E: Španělsko, Kostarika/Nový Zéland, Německo, Japonsko.

Skupina F: Belgie, Kanada, Maroko, Chorvatsko.

Skupina G: Brazílie, Srbsko, Švýcarsko, Kamerun.

Skupina H: Portugalsko, Ghana, Uruguay, Jižní Korea.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články