Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Fotbalové MS zahájil pestrobarevný ceremoniál

Johannesburg - Devatenácté fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice bylo zahájeno. Zahajovací formuli při slavnostním ceremoniálu v Johannesburgu pronesl hodinu a deset minut před výkopem prvního utkání prezident pořádající Jihoafrické republiky Jacob Zuma. Zahajovacímu ceremoniálu, doprovázeného stovkami pestrobarevně oblečených tanečníků a artistů, přihlíželo zaplněné hlediště stadionu Soccer City. Informace z dění na šampionátu najdete také na serveru msfotbal.cz.

Většina z 90 tisíc fanoušků na stadionu na sobě měla dres domácí reprezentace, která od 16:00 změří síly v zahajovacím utkání turnaje s Mexikem. Slavnostní zahájení bylo také generálkou pro vuvuzely. Hlasité trumpety doprovázely hudební vystoupení a ještě více umocňovaly taneční atmosféru.

Na ceremoniálu nakonec chyběl bývalý prezident JAR a nositel Nobelovy ceny za mír Nelson Mandela. Ten svou účast odřekl poté, co v noci zemřela při autonehodě jeho třináctiletá pravnučka, která cestovala ze čtvrtečního zahajovacího koncertu. Mandela tak popřál šampionátu úspěch alespoň prostřednictvím předtočeného videa. V hledišti však nechyběly další přední osobnosti země včetně bývalé Mandelovy ženy Winnie, arcibiskupa Desmonda Tutua nebo bývalého prezidenta Frederika Willema de Klerka. Akce se zúčastnil i americký viceprezident Joe Biden.

O hudební vystoupení pro nápadité choreografie, navozující atmosféru Afriky, se starali místní trumpetista Hugh Masekela či světoznámý zpěvák R. Kelly. Na závěr na hrací plochu nastoupili místní školáci nesoucí vlajky všech 32 účastníků turnaje.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články