Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Fotbalové MS - s leopardem za zvuku vuvuzel na 10 stadionech

Johannesburg – V pořadí devatenáctý světový šampionát ve fotbale má řadu unikátů. Maskotem je rozverný leopard Zakumi, logo svým pojetím připomíná umění dávných obyvatel žijících na jihu afrického kontinentu. Jihoafrická republika vítá celý svět a představuje mu své tradice. Ty jsou mnohdy velmi zvláštní. Příkladem může být křest největšího z deseti stadionů MS v Johannesburgu krví ze zabité krávy. Dění na šampionátu sleduje i internetový speciál msfotbal.cz.

Logo MS

Postavička muže kopajícího do míče je nakreslena stylem, který má připomenout umění předků obyvatel Jihoafrické republiky. Kop směrem vzhůru symbolizuje pozvání k účasti ostatních národů světa. Akrobatická pozice odkazuje na hravost a eleganci afrických fotbalistů. Pozadí je vyvedeno v barvách vlajky Jihoafrické republiky.

Maskot MS

Oficiálním maskotem šampionátu je leopard Zakumi. Má žlutou srst a zelenou hřívu a představuje veselou, až dovádivou postavu. Jméno Zakumi vzniklo spojením dvou slov. "Za" v afrikánštině označuje JAR, "kumi" v některých afrických dialektech znamená desítku. Autorem maskota je Andries Odendaal z Kapského města. Podle oficiálního příběhu se Zakumi "narodil" 16. června 1994, v den konce apartheidu v Jihoafrické republice. Jeho heslo zní: "Zakumi hraje fair play".

Míč

Oficiální míč šampionátu nese jméno Jabulani, což v jazyce zulu, jednom z jedenácti oficiálních jazyků, které se v JAR používají, znamená "oslavovat". Jeho finálová varianta byla představena 20. dubna 2010 v německém sídle společnosti Adidas. Zlatý míč názvem Jobulani vyjadřuje poctu místu konání finálového utkání Johannesburgu.

Před začátkem šampionátu si na míč stěžuje mnoho hráčů i trenérů. "Nestěžují si na něj jen brankáři. Je smutné, že takový turnaj jako mistrovství světa se bude hrát s tak hrozným míčem," uvedl španělský brankář Iker Casillas. Vlastnosti nového míče se nelíbí ani brazilskému útočníkovi Luísi Fabianovi. "Chová se nadpřirozeně. Jako by nechtěl, abychom do něj kopali," uvedl. "Chcete ho trefit a on najednou uhne, skoro jako by ho někdo ovládal. Je velmi špatný," dodal. Najdou se však i fotbalisté, kteří si nový míč pochvalují. V reklamních materiálech tak činí například hráči sponzorovaní Adidasem jako Brazilec Kaká z Realu či trio z Chelsea Petr Čech, Michael Ballack a Frank Lampard.

Odměny

Celkový rozpočet turnaje oproti MS v Německu 2006 vzrostl o téměř 60 procent na 420 milionů dolarů (asi osm miliard korun). Ještě před začátkem MS obdržely všechny týmy jeden milion dolarů (asi 19 milionů korun) na základní výlohy. Tým, který nepostoupí ze základní skupiny, dostane navíc osm milionů dolarů (asi 153 milionů korun). Za účast v osmifinále je vypsána odměna devět milionů dolarů (asi 172 milionů korun), za čtvrtfinále 18 milionů dolarů (asi 344 milionů korun), za semifinále 20 milionů dolarů (asi 382 milionů korun). Poražený finalista obdrží 24 milionů dolarů (asi 459 milionů korun) a vítěz 30 milionů dolarů (asi 573 milionů korun).

Šampionát v číslech

573 - milionů korun pro vítězný tým

382 - korun stojí nejlevnější vstupenky

164 - zemí pokryje TV vysílání z MS

62 – utkání

32 – týmů

30 - hlavních rozhodčích

25 - až tolik zápasů by mělo být filmováno 3D kamerami

23 - hráčů na soupiskách

18 - dosud konaných světových šampionátů

10 – stadionů

9 – měst

8 - miliard korun je celkový rozpočet turnaje

1 - první MS na africkém kontinentu

Trubky zvané vuvuzely

Tradiční nástroj, kterým se v JAR povzbuzuje při sportovních utkáních. Jsou plastové, měří zhruba metr, a když se do nich fouká, vydávají pronikavý zvuk. Nazývají se vuvuzely nebo také lepatata. Tisíce trubek vytváří zvuk podobný rozzuřenému roji sršňů. Zahraniční hráči i trenéři se proti jejich masovému užívání na stadionech bouří, podle nich jsou otravné a není kvůli nim slyšet vlastního slova. Prezident Mezinárodní fotbalové asociace (FIFA) Sepp Blatter však zákaz jejich používání odmítl, a tak je pravděpodobné, že se tyto trubky stanou jedním ze symbolů mistrovství. Alternativou vuvuzel by mohly být zakroucené trubky kuduzely, jež údajně vyluzují zvuk stáda dupajících slonů.

Vstupenky

Z celkového počtu 2,7 milionu vstupenek si jich zhruba milion pořídili Jihoafričané, velký zájem měli také fanoušci z USA a Velké británie. Měsíc před začátkem MS byly dvě třetiny zápasů zcela vyprodány a k dispozici už zbývalo jen méně než 200 000 vstupenek. Nejlevnější lístky stojí dvacet dolarů (asi 382 korun), nejdražší pak 900 dolarů (asi 17 200 korun).

Stadiony

DURBAN

Město: Durban

Kapacita: 69 957 diváků

Uvedení do provozu: 2009

Zápasy: sedm (pět v základní skupině, po jednom v osmifinále a semifinále)

ELLIS PARK

Město: Johannesburg

Kapacita: 61 639 diváků

Uvedení do provozu: 1982

Zápasy: sedm (pět v základní skupině, po jednom v osmifinále a čtvrtfinále)

FREE STATE

Město: Bloemfontein

Kapacita: 45 058 diváků

Uvedení do provozu: 1952

Zápasy: šest (pět v základní skupině a jedno osmifinále)

GREEN POINT

Město: Kapské město

Kapacita: 66 005 diváků

Uvedení do provozu: 2009

Zápasy: osm (pět v základní skupině, po jednom v osmifinále, čtvrtfinále a semifinále)

LOFTUS VERSFELD

Město: Pretoria

Kapacita: 49 365 diváků

Uvedení do provozu: 1906

Zápasy: šest (pět v základní skupině a jedno osmifinále)

MBOMBELA

Město: Nelspruit

Kapacita: 43 589 diváků

Uvedení do provozu: 2009

Zápasy: čtyři (v základní skupině)

NELSON MANDELA BAY

Město: Port Elizabeth

Kapacita: 46 082 diváků

Uvedení do provozu: 2009

Zápasy: osm (pět v základní skupině, po jednom v osmifinále, čtvrtfinále a o třetí místo)

PETER MOKABA

Město: Polokwane

Kapacita: 45 264 diváků

Uvedení do provozu: 2010

Zápasy: čtyři (v základní skupině)

ROYAL BAFOKENG

Město: Rustenburg

Kapacita: 44 530 diváků

Uvedení do provozu: 1999

Zápasy: šest (pět v základní skupině a jedno osmifinále)

SOCCER CITY

Město: Johannesburg

Kapacita: 88 460 diváků

Uvedení do provozu: 1987

Zápasy: osm (pět v základní skupině, po jednom v osmifinále, čtvrtfinále a finále)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články