Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalové ligy a FIFPRO podají kvůli nabitému kalendáři stížnost na FIFA

Hráčská organizace FIFPRO a asociace evropských lig si budou kvůli přeplněnému termínovému kalendáři stěžovat na mezinárodní fotbalovou federaci FIFA. Stížnost adresují regulačním orgánům Evropské unie, vyplývá z jejich společného prohlášení.

Erling Haaland z Manchesteru City střílí gól
zdroj: REUTERS

Před měsícem podala hráčská organizace na FIFA žalobu k Evropskému soudnímu dvoru z podobného důvodu – kvůli mistrovství světa klubů, které se má v příštím roce poprvé konat v rozšířeném formátu s 32 týmy. Podle FIFPRO zneužívá FIFA svého postavení, navyšováním počtu zápasů v sezoně ohrožuje zdraví fotbalistů a porušuje Listinu základních práv EU.

Nyní organizace konstatovaly, že kalendář mezinárodních zápasů je přeplněný a narušuje národní soutěže. "FIFA si nárokuje roli globálního regulátora fotbalu a zároveň je sama pořadatelem soutěží. To vede ke střetu zájmů. Bohužel FIFA nadále odmítá přizvat národní ligy a hráčskou unii ke svému rozhodovacímu procesu," uvedly.

Příští ročník mistrovství světa klubů se má uskutečnit ve Spojených státech v létě 2025, čímž by si fotbalisté i v lichém roce mezi Eurem a MS prodloužili sezonu. Šampionát v roce 2026 se pak poprvé bude hrát s 48 reprezentačními mužstvy, takže turnaj bude o týden delší.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články