Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Fotbalové kluby dál jednají o ligové autonomii

Praha - Většina prvoligových fotbalových klubů chce pokračovat v jednáních o osamostatnění první a druhé ligy. Jejich představitelé a majitelé se na tom shodli na dnešním setkání na pražském Strahově, kde je ředitel FK Teplice a dlouholetý zastánce autonomie soutěží František Hrdlička detailně seznámil se svým plánem. To samé hodlá udělat příští týden se zástupci druholigových klubů. Pak by rád inicioval vytvoření pracovní skupiny, která by ve spolupráci se svazem pokračovala v převedení všech návrhů do konkrétní podoby.

"Je dobře, že dnes zástupci ligových klubů v tak hojném složení dorazili a dali najevo, že se o tom chtějí bavit dál. Ale zase bych z toho nevyvozoval žádné zásadní závěry. Stejně je před námi ještě dlouhá cesta," řekl Hrdlička.

Hrdlička: Kluby na osamostatnění vydělají

Na konci dubna se už nezávislost profesionálních soutěží probírala na ligovém shromáždění, kde si ale zástupci klubů stěžovali, že nedostali žádné konkrétní podklady. Na Strahov dorazili zástupci všech ligových klubů kromě Liberce a při dvouhodinové debatě je Hrdlička seznámil se svými představami. Spartu reprezentoval její šéf Daniel Křetínský, Ostravu Tomáš Petera, Příbram Jaroslav Starka, Jablonec Miroslav Pelta a Plzeň Miroslav Kříž. 

Hrdlička dlouho tvrdí, že osamostatnění soutěží a jejich nezávislost na svazu přinese klubům větší ekonomický profit. Proto chce, aby si kluby první a druhou ligu řídily samy. Teplický šéf dává za příklad například německou bundesligu, kde si kluby autonomii soutěží pochvalují. "Ale my do ničeho naše kluby nenutíme. Je výlučně na nich, jakou cestu do budoucna zvolí. Když se shodnou, že jim vyhovuje současný stav, kdy soutěže řídí svaz, pojede se dál v zajetých kolejích a tyto návrhy se zavřou do šuplíku," uvedl Hrdlička. "Ale autonomie není nic o tom, že by se někdo chtěl zmocnit soutěží a něco podle sebe ovládat," prohlásil.

Slavia ani Olomouc autonomii nechtějí

Většině zúčastněných klubových šéfů a majitelů se Hrdličkovy návrhy zamlouvaly. Osamostatnění soutěží se prý dál příliš nelíbí Slavii a Olomouci, které už na ligovém shromáždění daly najevo, že je téma autonomie nijak nenadchlo. Podobný názor údajně zastávají i v Mladé Boleslavi. 

Osamostatnění soutěží zatím není příliš aktuální téma, v ideálním případě by se tak mohlo stát nejdříve od sezony 2010/2011. "Je před námi spousta práce, přece jen by šlo o obrovský legislativní zásah," uvedl Hrdlička.

František Hrdlička
zdroj: fkteplice.cz
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články