Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Fotbalová reprezentace jde na Turecko i s navrátilci Rosickým a Jiráčkem

Manisa – České fotbalisty čeká v Turecku první příprava letošního roku a zároveň poslední prověrka před březnovým kvalifikačním dvojutkáním. Je otázkou, zda se výběru Michala Bílka podaří proti Turecku navázat na výborný výkon z listopadového utkání se Slovenskem. Většina hráčů je ještě nerozehraná před začátkem jarní sezony a několik tradičních opor v čele s Tomášem Rosickým se vrací po dlouhé pauze zaviněné zraněním. Přímý přenos utkání Turecko – Česko sledujte od 19:00 na ČT sport a našem webu.

Ve třech dosud odehraných kvalifikačních utkáních dokázali čeští fotbalisté zvítězit jen jednou, a to ještě po neslaném nemastném výkonu proti jednoznačnému outsiderovi z Malty. Tragický výkon tým trenéra Bílka podal i v posledním představení kvalifikace s Bulharskem, se kterým jen remizoval 0:0.

Trochu optimismu do žil ale vlila českým fanoušků listopadová příprava se Slovenskem, v níž reprezentace porazila našeho východního souseda po velmi dobrém výkonu 3:0. Trenér Bílek dal šanci hned několika nováčkům, kteří ukázali, že mohou být více než adekvátní náhradou Bílkových tradičních favoritů pro základní sestavu.

Návrat ztracených opor

Proti Turecku se do týmu po vleklém zranění vrací hned několik hráčů, kteří patrně vytlačí mladíky opět jen na lavičku. Velká čekávání vzbuzuje především návrat kapitána Tomáše Rosického. Ten by se v Manise v reprezentačním dresu měl představit po osmi měsících a poprvé od loňského Eura.

"Důležité je, že po delší době až na některé výjimky budeme zase pohromadě. Že je s námi Tomáš (Rosický), je jenom dobře, pořád ho beru jako klíčového hráče. Bylo by lepší, kdyby měl herní rytmus, navíc se sedmi hráči nikdy nehrál, ale nemám o něj starost," demonstroval Bílek svou neotřesitelnou důvěru v neustále zraněného kapitána českého výběru. Stejně jako Rosický se po dlouhé pauze zaviněné zraněním vracejí obránce Michal Kadlec se záložníkem Petrem Jiráčkem, kteří se naposledy v ostrém zápase představili shodně na konci října.

Je nám líto, video expirovalo.
Odlet fotbalistů k přípravnému zápasu do Turecka

Nerozehranost by ale mohla svazovat nohy většině českých reprezentantů, řada hráčů se nyní jen připravuje na start jarní sezony. "Upřímně mám trošku obavy z toho, jak na tom budeme. Vzpomínám si na srpnový přátelák na Ukrajině, kdy většina kluků také čekala na začátek soutěží, Ukrajinci za sebou měli pět kol a my byli trochu na kolotoči," připomněl obránce Tomáš Sivok z Besiktase Istanbul, který jako jeden z mála českých reprezentantů je v zápasovém zápřahu, byť o víkendu pykal kvůli žlutým kartám.

Většina hráčů se dočká letošní premiéry

Sedm nominovaných hráčů z české ligy (Limberský, Darida, Tecl, Krejčí, Lafata, Hořava, Ordoš) si jarní premiéru teprve odbude, na start svých soutěží čekají i krajánci z ligy ruské (Suchý), ukrajinské (Laštůvka) či norské (Dočkal). Pravidelnou zátěž tak mají jen stopeři Sivok s Tomášem Kalasem z nizozemského Arnhemu, středopolař Bordeaux Jaroslav Plašil, útočník Watfordu Matěj Vydra a bek Gebre Selassie z Brém.

"Ať je to, jak chce, únorové zápasy reprezentací nevypovídají úplně přesně o síle týmu. Zvlášť v naší situaci. Kdyby bylo na mně, únorový termín bych možná úplně vypustil z kalendáře," prohlásil Sivok.

Mimo hru je zraněný záložník Tomáš Hübschman a dlouhodobí marodi Václav Pilař s Tomášem Necidem. "Není to úplně optimální situace, ale za měsíc ta situace před kvalifikací i forma jednotlivých hráčů můžou být úplně jiné," uvedl Bílek. Trenér navíc podruhé za sebou v nominaci úplně opomněl Tomáše Pekharta, na kterého po odchodu Milana Baroše sázel jako na svou útočnou jedničku.

Sestava ČR:

Laštůvka - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Darida, Plašil - Vydra, Rosický, Krejčí - Lafata.

Poprvé se naopak v dospělé reprezentaci objevuje plzeňský útočník Stanislav Tecl. Teprve třetí start si připíše brankář Jan Laštůvka, dopředu avizovaný Čechův nástupce pro středeční duel. Bílek také naznačil, že nehodlá improvizovat při skládání obranné čtveřice, v níž dá důvěru Gebre Selassiemu, Sivokovi, Kadlecovi a Limberskému. Nejasnosti má prý Bílek v záloze, zatímco na hrot chce znovu nasadit Davida Lafatu, který se blýskl dvěma trefami v utkání se Slovenskem.

Po zápase v Turecku čeká český tým kvalifikace o postup na mistrovství světa v Brazílii. V ní čeští fotbalisté 22. března přivítají v Olomouci Dánsko, o čtyři dny později se představí v Arménii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články