Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalová liga slibuje vyrovnanou bitvu

Praha – Nejvyšší domácí fotbalová soutěž je opět tady, a protože se letní přestávka obešla bez velkých hráčských odchodů, slibuje nový ročník Gambrinus ligy znovu vyrovnaný boj o titul. Může se do něj zapojit hned několik klubů, mezi nejvážnější favority se však tradičně řadí Sparta a místo na výsluní si chce podržet mistrovská Plzeň. Ovšem stejně jako loni Západočeši mohou v novém ročníku vyskočit směrem nahoru i další celky. Nový ročník odstartuje zápas nováčka Dukly Praha s Olomoucí a Bohemians se Slavií.

Plzeň neudělala v hráčském kádru mnoho změn a její forma se zdá být solidní. Západočeský tým se bude muset možná vyrovnávat s novou zkušeností – pokud setrvá po celý podzim v evropských pohárech, bude muset rozložit síly na celý kádr.

Sparta má sice po letním posilování kádr dostatečně silný, ale její aktuální forma je neznámou. Ze soustředění v Rakousku o ní šly dobré zprávy, ale následná porážka s Vltavínem šokovala a těsná výhra proti Jihlavě obavy fanoušků nerozptýlila. V minulých letech přitom sparťané v generálkách vysoko vyhrávali. Důležité také bude, jak Letenští ustojí diskuze o budoucnosti Tomáše Řepky. Chystaný odchod reprezentanta Kamila Vacka se klubu podařilo s předstihem zacelit příchodem Petera Grajciara.

Nejstarší hráči:

1. Jaromír Blažek (Sparta) - 38 let (narozen 29. prosince 1972),

2. Zbyněk Hauzr (Liberec) - 38 let (narozen 20. dubna 1973),

3. Tomáš Janů (Liberec) - 37 let (narozen 17. září 1973).

Nejmladší hráči:

1. Dominik Mašek (Příbram) - 16 let (narozen 10. července 1995),

2. Patrik Svoboda (Dukla) - 17 let (narozen 13. dubna 1994),

3. Nicolas Šumský (Bohemians 1905) - 17 let (narozen 13. listopadu 1993).

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Pavlem Procházkou

Plzeň i Sparta jsou favority ligy i podle sázkových kanceláří, na svoji šanci čekají ale i další kluby. Silné mohou být po příchodu Petra Rady vždy ambiciózní Teplice, síla kádru i trenérská zkušenost je také na straně Jablonce, jenž navíc dokáže zapracovat do sestavy nadějné talenty. Proti oběma severočeským klubům hovoří slabší divácká podpora – Jablonečtí dlouhodobě nedokážou přilákat na Střelnici plný dům, na Stínadlech dorazí kritičtí fandové jen v případě velkého soupeře a vyhecovaného souboje.

V tom za hlavními favority zaostává také Mladá Boleslav, i když její komornější aréna nepotřebuje k dosažení fotbalového prostředí tolik diváků v ochozech. Příchod trenéra Miroslava Koubka však zjevně okysličil atmosféru uvnitř týmu, který vždy dokáže favority potrápit a čeřit pohárové vody.

Méně se zatím počítá se Slavií, ale obnovená podpora fanoušků a ekonomicky uklidněná situace může mladému týmu prospět. Favoritem na titul sice slávisté po bouřlivém roce nejsou, ale bojovat o účast v pohárech by mohli podobně jako například Liberec, i když ten během posledního půlroku přišel o několik opor a případný přestup Lukáše Váchy je stále ve vzduchu.

Nejvíce startů:

1. Stanislav Vlček (Slavia) - 425,

2. Rudolf Otepka (Č. Budějovice) - 391,

3. Jaromír Blažek (Sparta) - 387.

Nejvíce branek:

1. Stanislav Vlček (Slavia) - 93,

2. Marek Kulič (Mladá Boleslav) - 81,

3. David Lafata (Jablonec) - 77.

Do klidného středu tabulky se mohou rychle probojovat i další kluby. Baník Ostrava provázely během léta spíše problémy, které vyvrcholily debaklem v generálce proti Třinci. Případný příchod Václava Svěrkoše by ale mohl prospět týmu v útočné fázi. V Olomouci zase bude podle všeho až do definitivního rozřešení údajné korupční aféry ovlivňovat atmosféru nejistota z budoucnosti. Případné vyloučení Hanáků z ligy by navíc významně ovlivnilo celou soutěž – dosavadní výsledky Sigmy by byly anulovány a v každém kole by ve zbývající části soutěže měl jeden celek volno.

Takový scénář by nahrál klubům, které tradičně hlásají, že jim půjde pouze o záchranu; ve hře by bylo jen jedno sestupové místo. Zachovat prvoligovou příslušnost si budou přát především oba pražští nováčci, kteří navíc během léta stejně jako mistrovská Plzeň pracovali na rekonstrukci stadionů. Na Žižkově už mají nový vyhřívaný trávník, na stadionu Dukly na Julisce ho plánují vybudovat v říjnu a nyní osazují nové sedačky.

Dá se také očekávat, že během ročníku bude dál postupně sílit snaha ligových klubů zvýraznit pozici nedávno založené Ligové fotbalové asociace (LFA), která by do budoucna ráda převzala některé pravomoci při řízení soutěže. Definitivní osamostatnění ligy však zatím na pořadu dne není, liga bude dál řízena Fotbalovou asociací České republiky (FAČR).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články