Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Fotbalová devatenáctka vstupuje do bojů o ME

Praha – Již za pár dnů začne fotbalové mistrovství Evropy, hráči do devatenácti let ale o účast na svém "malém" Euru musí teprve bojovat. Národní tým čeká náročný úkol, v kvalifikační skupině proti nim nastoupí silné týmy Francie, Nizozemí a Norska. Na šampionát do Estonska se podívá jen vítěz skupiny, v níž ale budou Češi moci těžit z výhody domácího prostředí. K prvnímu duelu nastoupí český tým dnes proti Francii.

Svěřenci trenéra Jaroslava Hřebíka by rádi zopakovali loňský počin, kdy v kvalifikaci vyřadili právě Nizozemsko a následně na turnaji došli senzačně až do finále, v němž v prodloužení nestačili na Španělsko. Motivací navíc je fakt, že jen účastníci mistrovství budou mít možnost bojovat o šest postupových míst na mistrovství světa hráčů do 20 let.

Tentokrát je čeká v kvalifikaci ještě náročnější úkol. Krom Nizozemska musejí předčit fotbalovou velmoc Francii vedenou záložníkem Manchesteru United Paulem Pogbou a Norsko, kterému loni jen těsně unikl postup. Navíc Nizozemci jsou doplnění o loňské mistry Evropy do 17 let v čele s obráncem Arsenalu Kylem Ebeciliem.

Češi v rámci přípravy na kvalifikaci změřili síly s dvěma tradičními soupeři Anglií a Německem. V Anglii prohráli 1:2, ale herně se soupeři vyrovnali, stejně jako při remíze 0:0 s Němci.

"Byly to pro nás ohromně poučné zápasy. Naši hráči se museli neustále vyrovnávat s hrou pod tlakem, což jim dělalo problémy. Poznali ale, že mohou s dostatečnou mírou sebedůvěry a s plněním povinností a úkolů na hranici maxima obstát i proti takovým soupeřům," uvedl Hřebík. "Ale k tomu, abychom takové týmy poráželi, musíme předvést výkon na maximální úrovni a hrát dobře jako tým, ne jen jako individuality," dodal.

Prvním soupeřem české reprezentace bude v pátek v Praze-Horních Počernicích Francie. V neděli 27. května nastoupí domácí tým proti Nizozemsku a posledním soupeřem bude ve středu 30. května ve Slaném Norsko. Všechny zápasy začínají v 17:00.

Nominace reprezentace do 19 let na kvalifikaci ME:

Brankáři: Lukáš Zima (Janov), Vlastimil Veselý (Brno).
Obránci: Matěj Hybš (Sparta), Marek Čepelák (Slavia), Marek Krátký (Teplice), Milan Lutonský (Brno), Filip Twardzik (Celtic Glasgow), Šimon Falta (Olomouc).  
Záložníci: Aleš Čermák (Sparta), Michal Trávník (Slovácko), Václav Prošek, Martin Hurka (oba Slavia), David Houska, Jakub Habusta, Jakub Plšek (všichni Olomouc),
Útočníci: Michael Krmenčík (Sokolov), Matěj Končal (Plzeň), Jan Sýkora (Sparta). 

Zdroj

Hlavní zprávy

Nejčtenější články